Sapanca’da faaliyet gösteren Sırma Su’ya ait şişeleme fabrikası hakkında, fabrikada çalışan 45 uzun yol şoförünün mesai ücretlerini eksik ödediği iddiası ile dava açıldı.

Firmada uzun yol şoförü olarak çalışan 45 işçi, mesai saatlerinin eksik hesaplandığı ve buna bağlı olarak maaşlarının eksik ödendiği iddiası ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına şikayette bulundu. Şikayet üzerine birçok çalışan işten çıkarıldı. Söz konusu şikayetle harekete geçen Bakanlık ise fabrikayı denetlemek üzere müfettiş gönderdi. Müfettişin fabrika hesaplarında yaptığı 10 günlük inceleme sonrası hazırladığı raporda ise 15 kamyon şoförünün 32 saatlik haftalık fazla mesai ücretlerinin verilmediği, 30 tır şoförü işçinin ise 52,5 saatlik haftalık fazla mesai ücretlerinin verilmediğini belirtildi.

70’TEN FAZLA DAVA
Müfettiş raporunun ardından harekete geçen şoförler, hak mağduriyetlerinin giderilmesi için Sakarya İş Mahkemesi’nde dava açtı. İşçilerin yasal temsilcisi ve Kocaeli Barosu Avukatlarından Hülya Sığındı ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada firma aleyhine açılmış 70’in üzerinde davanın olduğunu belirtti. Davaların tamamının hakları ihlal edilmiş çalışanlar tarafından ikame olunduğunu da belirten Avukat Sığındı, “Şirket, tüm çalışanlarına 24 saate yakın süre mesai yaptırmakta ve can güvenliklerini ihlal etmektedir” dedi.
Konuyu incelemek üzere fabrikaya Bakanlık tarafından müfettiş gönderildiğini açıklayan Sığındı, “Bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın 27/04/2012 tarihli 18 No.lu Raporu tanzim olunmuştur. Şirket aleyhine yapılan şikayetler nedeni ile Bakanlıkça işyerine müfettiş gönderilmiş ve çalışma şartları ile çalışma süreleri hakkında tutanak tanzim olunmuştur. Yapılan teftiş ve inceleme neticesinde işyerinde denetim tarihinde çalışan 15 kamyon şoförü işçinin haftalık 77 saat çalıştığı ve yasal 45 saati aşan 32 saatlik haftalık fazla mesai ücretlerinin verilmediği, 30 tır şoförü işçinin ise haftalık 97,5 saat çalıştığı ve yasal 45 saati aşan 52,5 saatlik haftalık fazla mesai ücretlerinin verilmediği saptanmış ve tutanak tutulmuştur. Sakarya İş Mahkemesi’nde mevcut rapor ve çalışma süreleri baz alınarak açılmış 70 ‘in üzerinde davamız bulunmaktadır” dedi.
Yasal haklarını arayan tüm çalışanların, hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldığını belirten Sığındı, “Çalışanların yasal haklarını kullanmaları yönünde dava açmaları sonrası çalışan tüm işçiler hiçbir gerekçe gösterilmeksizin işten çıkartılmıştır. Bunun yanı sıra çalışanların avukatlığını üstlendiğim için benim hakkımda da şirket tarafından işçileri azlettiğim iddiası ile baroya şikayette bulunulmuştur” dedi.