Şehit Erol Olçok Anadolu Lisesinde düzenlenen etkinliğe Vali Balkanlıoğlu’nun yanı sıra; Söğütlü Kaymakamı Esengül Korkmaz Çiçekli, Arifiye Kaymakamı Adem Yazıcı, Serdivan Kaymakamı Muhsin Çatmadım, belediye başkanları, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürü Mutlu Işıksu, kurum amirleri, Gaziler, STK temsilcileri, öğretmenler, engelliler ve aileleri katıldı.

Okul önünde Engelsiz Mehter Takımınca karşılanan Vali Balkanlıoğlu, onlarla bir süre sohbet ederek gösterilerini de izledi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program konuşmalarla devam ederken, yetişkin engelliler tarafından seslendirilen şarkılar, halk oyunları gösterisi ve skeçler katılımcılar tarafından büyük alkış aldı.

Engelliler tarafından hazırlanan programın kendisini çok duygulandırdığını ifade eden Vali Balkanlıoğlu, “Toplumuzun belirli bir kesimi engelli. Aslında sağlam gibi görünen biz insanlar da, Allah muhafaza her an engelli olabiliriz. Başımıza bir şey düşer, ayağımız bir taşa takılabilir, beyin damarımız çatlayıp beyin fonksiyonlarımız azalabilir. Ortopedik engelli olup kolumuzu ya da bacağımızı kaybedebiliriz. Ordu’da görev yaparken Engelliler Haftası dolayısıyla Ok Atma Şampiyonasına katılan engelli aracındaki bir kardeşimiz; kendisinin de eskiden bizim gibi yürüyüp koştuğunu, trafik kazası geçirdikten sonra engelli olduğunu belirtti. Ancak durumu karşısında hayata hiç küsmediğini ve bu spora ilgi duyarak yaşama yeniden bağlandığını ifade etti. Ne mutlu bu engelli kardeşimize ve ona destek olanlara.

Yani engelli bir birey olmak her an herkesin başına gelebilecek bir durum. Dünyada cenneti görmek isteyenler zihinsel engelli kardeşlerimize baksın. Zihinsel engeli olan insanlar, sorgusuz sualsiz cennete girebilecek. Allah’ın adaleti de bunu gerektiriyor zaten. Engellilerle ilgilenen ailelerimiz ve yakınları da büyük sevap işlemektedir. Engellilerimizi sadece bir gün hatırlamamalıyız. Onlara ve ailelerine toplumumuzun sahip çıkması gerekmektedir.

Engelli vatandaşlarımız, dünyayı pencereden ve evinden seyretmek zorunda değil, en az bizim kadar onların da her şeyden faydalanmaya, her yere gidebilmeye hakları var. Bu nedenle belediyelere, devlet dairelerine büyük iş düşüyor. İster görme engelli, ister ortopedik engelli birisi olsun, evinden çıktığı zaman rahatlıkla hayatını yardımsız idame edebilmeli. Yollar ona göre yapılmalı, tekerlekli sandalyesiyle her yere girebilmeli, resmi dairelere ya da herhangi bir alışveriş merkezine gittiğinde kimseden yardım istemeden asansöre binebilmeli. Her türlü sporunu, eğlencesini, alışverişini yapıp hiçbir yardıma gereksinim duymaksızın evine geri dönebilmeli. Aynı zamanda her binada, özellikle okullarda engelli asansörü de olmalı. Engelli çocuklarımız okula girişinden sınıfına varıncaya kadar her alanda kolayca hayatını devam ettirebilmeli. Maalesef bu konuda çok eksiğimiz var, düzenlenmesi gereken çok fazla alan da var. Aslında engellilerimizin rahatlığı için kanunlar çıkartılıyor, ancak bu konuda bazı kurumlar üzerine düşeni yapmakta gecikiyor. Medeni ve gelişmiş ülkelerin tamamında engellilere ilişkin çok güzel tedbirler alınıyor, umarım biz de çıkan kanunları uygulayıp o düzeye gelebiliriz” dedi.

Asıl engelin önyargılı ve merhametsiz insanların kafasında olduğunu ifade eden Vali Balkanlıoğlu, etkinliklerde yer alan engellilere çeşitli hediyeler verirken, yine yetişkin engellilerce atölyelerde yapılan yağlı boya resim  ve el işi ürünlerinin yer aldığı sergiyi de gezdi ve bu güzel çalışmalar için tüm engellilerimizi tebrik etti.