“Enerji verimliliğinde fark yarattık”
Konferansta konuşan Rüstem Keleş, “Kurum olarak yenilenebilir enerji konusunda şehrimiz için Türkiye’de ilkleri hayata geçirdik. Bugün başlattığımız projelerle, yaptığımız girişimlerle İsale Hatları Üzerinde Enerji Üretme Yönetmeliği’nin yürürlüğe girmesinde ciddi katkılarımız oldu. Türkiye’deki diğer su ve kanalizasyon idareleri de kendi isale hatları üzerinde enerji üretebilecekler. Birçok noktada olduğu gibi enerji verimliliği konusunda da Türkiye’de öncü bir kurumuz” diye konuştu.
 
“Sistemlerimizi revize ediyoruz”
Konuşmasında Enerji verimliliği konusunda yapılan faaliyetlerden de bahseden SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, “İlk olarak tesislerimizde kullanılan pompalardaki verimsizliğin kaynaklarını tespit ettik. Bu noktada enerji verimliliği konusunda iyileştirmeler yaptık. Artık aynı enerjiyi harcayarak daha fazla verim alıyoruz. Elektromekanik sistemlerimizde verim artışını sağlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Verimliliğin arttırılması noktasında kendi tesislerimizde hayata geçirdiğimiz projelerin Türkiye genelinde de yaygınlaşması içinde azami çaba sarf ediyoruz” ifadelerini kullandı.


 
“HES daha verimli hale gelecek”
ADASU HES’in verimliliğini arttırmak adına Sakarya Nehri’nde çalışma başlattıklarını aktaran Rüstem Keleş, “ADASU HES Türkiye’de bir yerel yönetimin hayata geçirdiği ilk projedir. Üç yıldan bu yana şehrimiz için enerji üretiyor. Çevre ve nehir ekosistemini koruyacak şekilde projelendirerek inşa ettik. Bugüne dek tesisimizde şehrimiz için 101 milyon kilovat net enerji ürettik. Tesisimiz verimliliğinin arttırılması noktasında Sakarya Nehri’nin 8 kilometrelik kısmında genişletme çalışması başlattık. Sakarya Köprüsü’nün üç ayağından sadece birinden su akışı sağlanıyordu, çalışmalarımızın tamamlanmasıyla tüm ayaklardan su akışı sağlamış olacağız. Bu şekilde hem Sakarya Nehri asıl yatağına kavuşarak nefes alacak hem de tesisimizin verimliliği artacak. Böylelikle tesisimizde yüzde 15 verim sağlayacağız” dedi.
 
“Akçay Türkiye’de ilk ve tek”
Rüstem Keleş, “Sapanca Gölü’ne alternatif içmesuyu kaynağı oluşturma maksadıyla Pamukova Eskiyayla havzasında başladığımız Akçay Baraj projemiz Türkiye’de örnek bir proje haline geldi. Şehrimiz içmesuyu anlamında tek kaynak olan Sapanca Gölü’ne bağlı. Akçay Baraj projemiz üç havzadan oluşuyor, yani üç havzadan su alacağız. Barajın bulunduğu alandan 40 milyon metreküp, baraj ile Hızırilyas Su Yönetim Merkezi arasındaki bulunan iki havzadan daha alacağımız su ile toplamda 60 milyon metreküplük su potansiyeli oluşturacağız. Ayrıca proje kapsamında isale hatları üzerinde yerleştireceğimiz türbinlerle üç noktada enerji üreteceğiz. Mevcut enerji üretim kapasitemizi en az iki katına çıkaracağız. Akçay Projemiz bu haliyle Türkiye’de ilk ve tek, kurumumuza özgü bir proje. Bu konuda Türkiye’deki diğer su ve kanalizasyon idarelerine de öncü olduk” şeklinde konuştu.
 
“Depoların enerjisi rüzgâr ve güneşten”
Şehrin birçok noktasında yer alan SASKİ depolarında rüzgâr ve güneş enerjisinde yararlandıklarını dile getiren Rüstem Keleş, “Şehir genelinde yaklaşık 670 adet içmesuyu depomuz var. Bu depolardaki elektromekanik sistemlerin ihtiyaç duyduğu enerjinin büyük kısmını üzerlerine yerleştirdiğimiz rüzgârgülleri ve güneş panellerinden sağlıyoruz. Ayrıca bu konuyla bağlantılı olarak kendi iletişim ağımızı kuruyoruz. Çalışmamız tamamlandığında her türlü veriyi şehrin tamamında iletebilecek bir ağa kavuşmuş olacağız. Hem SCADA sistemimizi daha etkin bir şekilde yönetebileceğiz hem de iletişim maliyetlerimizi düşüreceğiz. Doğal afetler dahil bir çok acil durumda da şehir genelinde kesintisiz iletişim sağlayabileceğiz. Söz konusu iletişim ağı ile şuanda tek bir noktadan şehrimizdeki içmesuyu depolarımızın mekanik sistemlerini kontrol ediyor ve içmesuyu kalitemizi her an takip ediyoruz” dedi.