Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Sakarya Üniversitesi’nde ikincisi gerçekleştirilen Uluslararası Disiplinlerarası Kadın Araştırmaları Kongresi'nin açılışına katıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’nun da katıldığı programda konuşan Emine Erdoğan, kongrenin kadın konulu çalışmalar için yeni başlangıçlara vesile olması, ülkede ve dünyada yaşanan kadın sorunlarına yeni reçeteler sunması temennisinde bulundu.

Konuşmasına kadın ve erkeğin bir bütün olduğunu belirterek başlayan Erdoğan, “Dünyayı birlikte mamur ederler. Tarihimiz bunun örnekleriyle doludur. Medeniyetimizin inşasında kadın ve erkek ortak bir rol oynamıştır. Devlet yönetiminden eğitime, kültürden sosyal hayata kadın her alanda erkeğin yanı başında yer almıştır. Kadınsız yönetim, kadınsız siyaset, kadınsız sanat bütün toplum için eksikliktir. Ama daha da önemlisi adaletsizlik ve haksızlıktır. Fakat ne yazık ki tarih tümüyle masum değildir. Doğudan batıya kadın ayrımcılığının aşikar olduğu nice örnekler vardır. Dünyanın pek çok köşesinde kurşunlar, bombalar, kitle imha silahları çocukların üzerine şefkatle kapanan kadınlara isabet etmiştir” dedi.

“Siyasette kadın”

Dünyanın son 200 yılının daha çok kadını mağdur ettiğinin altını çizen Erdoğan, “Fakat aynı zamanda aydınlık bir gelecek inşa etmek yine kadınların sorumluluğundadır. Sadece Türkiye özelinde değil, küresel anlamda da kadın dayanışması önem kazanmıştır. Dayanışma içerisinde hareket etmek bugün her zamankinden daha fazla önem taşımaktadır. Siyasette kadın sayısı 10 yıl öncesine kadar ileri bir seviyededir. Akademideki kadın oranı dünya ortalamasının hayli üzerindedir. Türkiye’de kadın öğretim elemanı oranı yaklaşık yüzde 43’tür. Ancak sayı yetmez, etkinlik alanını arttırmak gerekiyor” diye konuştu.

“Bir arada yaşama kültürü”

Bugün dünyanın en çok ihtiyaç duyduğu şeyin ırkçılığa, cinsiyet ayrımcılığına, hoşgörüsüzlüğe ve önyargılara karşı bir arada yaşama kültürünü öne çıkarmak olduğunu vurgulayan Erdoğan, tüm dünya bir arada yaşamanın yollarını ararken ilk yapılacak işin kadın ve erkek arasında adalet ve hakkaniyet üzerine bir düzen kurmak olduğunu söyledi.

Erdoğan’a konuşması sonrasında programa katılımı ve desteklerinden dolayı KADEM Genel Başkanı Sare Aydın Yılmaz ve Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas tarafından plaket ve hediye takdim edildi. Emine Erdoğan, kongre salonundan ayrılırken dışarıda toplanan kadınların büyük ilgisiyle karşılaştı.