4. Dönem Toplu Sözleşme sürecine değinen Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın; “'Uzlaşmak emek gerektirir' noktasında, sendikacılık tarihine kayıt düşülecek ve sendikal alanda referans gösterilecek bir içerikle sonuçlanmıştır. Bu iki kazanım, 50’si genel toplu sözleşmeye, 206’sı hizmet kolu toplu sözleşmelerine ait olmak üzere 4. Dönem Toplu Sözleşmesinde yer alan toplam 256 kazanım kadar değerli ve önemlidir. Memur-Sen, 4. Dönem Toplu Sözleşmeyle birlikte, akademik hizmet sendikacılığı, göl kenarında nehir düşleyen aksiyoner duruş sendikacılığı, insan merkezli ve çözüm odaklı sendikacılığı noktasında çıtayı, bir çokları açısından ulaşılması imkânsız bir noktaya çıkarmıştır. 4. Dönem Toplu sözleşme sürecindeki gelişmelere ve ilk tekliften nihai noktaya gelinceye kadar kat edilen mesafeye bakıldığında; akl-ı selim sahibi herkesin takdir edeceği bir sonucun elde edildiği görülecektir” dedi.

Yalçın; "Tepkimiz sonuç verdi, çalışanlar için vergi kesintisi oranının yüzde 27 yerine yüzde 30 olarak uygulanmasına ilişkin hüküm torba yasadan çıkarıldı. Oranlar konusunda atılan doğru adım matrahlarla da devam ettirilmeli, matrahlar MTV’deki artış oranı kadar yani yüzde 25 arttırılmalı" ifadelerini kullandı.

Yeni üniversite sınav sistemini de değerlendiren Yalçın, "Genel olarak değerlendirildiğinde, yükseköğretime geçiş sistemindeki düzenlemenin bir sadeleştirmeden ibaret olmayan önemli ve kapsamlı değişiklikler içerdiği, bazı alanlara önemli müdahalelerin yapıldığı görülmektedir. Bu tür değişiklilerin hem ortaöğretim hem de yükseköğretim sistemi üzerinde büyük etkilerinin olması muhtemeldir. Milyonlarca adayı, aileyi ve toplumun geleceğini ilgilendiren üniversiteye giriş sisteminde yapılacak değişikliklerin; eğitimin ilgili paydaşlarıyla görüş alışverişi yapılmadan, konunun hassas ve sıkıntılı noktaları tecrübeler ışığında değerlendirilmeden, dahası demokratik teamüller yerine getirilmeden Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından açıklanması, bir eksiklik olarak görülmektedir. YGS’ye ve LYS’ye göre yeni sınavın fiilen tek aşamaya indirilmiş olması ve toplam soru sayının azaltılmış olması, ölçme ve değerlendirme ilkeleri çerçevesinde değerlendirildiğinde, sınavın geçerliğini azaltmıştır. Adayların girecekleri sınavların kapsamlarının daraltılmış olması, ortaöğretimi olumsuz etkileyecektir. İki sınavın aynı gün yapılması ve ilk aşama sınavın sonuçları açıklanmadan ikinci aşama sınava girilmesi, aşamalı sınav mantığına aykırıdır. İlk aşama sınavından alınan 200 ve üzeri puanın bir sonraki yıl da kullanabilecek olması önemli bir değişikliktir. Bu durumda, ilk aşama testlerinde mutlaka test eşitlemesinin yapılması ve soruların yeterlilik düzeylerine göre hazırlanması gerekir" şeklinde konuştu.

Eğitim-Bir-Sen Sakarya Şubesinin birlik beraberliğinin takdire şayan olduğunu belirten Yalçın, Şube Başkanı Murat Mengen’i tebrik ederek memnuniyetini dile getirdi.