Talimat Eroğlu’ndan

Melen Barajı rezervuar alanının korunması için uygulanacak olan mutlak koruma bandı ve kısa mesafeli koruma bandı kapsamında hayata geçirilen yapılaşma yasağının esnetilmesi için Kocaali Belediyesi ve İSKİ Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan ancak 7 Haziran seçimlerinin ardından hükümet kurulamaması nedeni ile sekteye uğrayan çalışma yaklaşık sekiz aylık aranın ardından yeniden gündeme geldi. İSKİ konu ile ilgili hazırladığı raporu Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetim Genel Müdürlüğü’ne gönderirken Kocaali Belediye Başkanı Ahmet Acar ise geçtiğimiz hafta içi bir programa katılmak üzere Sakarya’ya gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na sorunu anlatarak sıkıntının çözümü için talepte bulundu. Bakan Veysel Eroğlu’nun talimatı ile çalışma ile ilgili görüşmek üzere randevu alındı. Kocaali Belediye Başkanı Ahmet Acar Perşembe günü Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Harun Tüfekçi ile görüşerek sorunun Kocaali’de yarattığı olumsuz etkiyi gündeme getirecek, kanun değişikliği ile ilgi prosedür masaya yatırılacak.

“Mağduriyeti bitirmeliyiz”

Konu ile ilgili açıklama Kocaali Belediye Başkanı Ahmet Acar’dan geldi. Melen Barajı çevresindeki mutlak koruma bandı ve kısa mesafeli koruma bandında uygulanan yapı yasağı nedeniyle vatandaşın yaşadığı sıkıntıların çözümü için başlatılan çalışmanın 7 Haziran seçimlerinin ardından ortaya çıkan belirsizlik nedeni ile askıya alındığını belirten Başkan Acar, Perşembe günü Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Harun Tüfekçi ile yapılacak olan görüşme ile kanunu düzenleme için önemli bir adım atılmış olacağını söyledi. Başkan Acar, “İSKİ ve Su Yönetimi Genel Müdürlüğü mutlak koruma bandı ve kısa mesafe koruma bandı ile ilgili sorunu aşmak için Özel Hüküm yolunu denedi ancak sonuç çıkmadı. Dolayısı ile kanuni sıkıntıyı çözmenin tek yolu kanuni düzenleme yapmak. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun talimatı ile Bakan Yardımcısı Harun Tüfekçi ile görüşeceğiz. Amacımız kanuni düzenleme için gereken adımları bir an önce atmak ve çalışmayı hızlandırmak. Mağduriyetleri en kısa sürede sona erdirmeliyiz” dedi.

İlk adım

Başkan Acar açıklamasında, “Melen Barajı rezervuar alanı çevresinde Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’ne göre 300 metre olarak uygulanan mutlak koruma bandı ve 700 metre olarak uygulanan kısa mesafe koruma bandının özel hüküm yolu ile daha düşük mesafelere çekilmesi ayrıca kısa mesafe koruma bandı içerisinde kalan arazilere belirli sınırlar çerçevesinde yapılaşma izni verilmesi için çalışma başlatmıştık. Kocaali Belediyesi, İSKİ ve Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün ortak yürüttüğü bu çalışma, içme suyu havzası olması ve bazı emsal kararlardan dolayı özel hüküm yolu ile çözülemedi. Kanuni düzenleme gerektirdi. Vatandaş haklı. Yapı inşa edemediği arazinin istimlak olmasını talep ediyor. Ancak bu kadar büyük bir alanın istimlak olması çok zor. Dolayısı ile sorunun çözümü için Su Kanunu’nda değişiklik yapılması gerekiyor. İSKİ konu ile ilgili raporunu Su Yönetimi Genel Müdürlüğü eli ile Bakanlığa iletti. Biz de Bakan Veysel Eroğlu’na sorunu bizzat ilettik. Perşembe günü Bakan Yardımcısı Harun Tüfekçi ile konuyu yeniden masaya yatıracağız” şeklinde konuştu.