Cumhuriyetimizin 90. Yıl dönümü nedeniyle Çark Caddesinde yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, CHP Sakarya Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Ecevit Keleş, CHP Sakarya Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Raşit Dünya, CHP Adapazarı Belediyesi Başkan Aday Adayı Erden Meriç, CHP Adapazarı Belediyesi Başkan Aday Adayı Murat Altuğ Balcıoğlu, CHP il ve ilçe yönetimleri, TGB'li gençler, birçok STK temsilcisi ile vatandaş, ellerinde Türk Bayrakları ile Çark Caddesi başından Kent Meydanına kadar yürüdü.

Kent Meydanında yapılan basın açıklamasında, "Toplumların tarihlerinde iz bırakan, önemli olaylar vardır. O olaylar toplumların geleceğini aydınlatan, yol gösteren birer meşaledir. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün emaneti olan Cumhuriyetimiz de bizim meşalemizdir. Mustafa Kemal önderliğinde, çöken ve toprakları paylaşılan bir imparatorluğun kalan toprakları üzerinde yeni bir devlet, modern bir ulus yaratılmış, yeni kurulan devlet, dünya uluslar ailesine 29 Ekim 1923'te kabul edilen Cumhuriyet ile Türkiye Cumhuriyeti olarak ilan edilmiştir. Cumhuriyet rejiminde egemenlik ulusa verildi. Cumhuriyet yurttaşlar rejimiydi. Cumhuriyet laik, demokratik, sosyal bir hukuk devletinin rejimiydi. Tarım gelişti, sanayi kuruldu, dil ve alfabe değişti, din ve devlet işleri ayrıldı. Modern hukuk sistemi ve medeni hukuk getirildi. Artık Türkiye Cumhuriyeti onurlu uluslar arasına girmişti. Cumhuriyet'in ilanından 90 yıl sonra ise Cumhuriyet'in kazanımları teker teker geriye gidiyor. Laiklikten vazgeçiliyor, eğitim sistemi parçalanıyor, hukuk sisteminde gedik açılıyor, sosyal devlet ortadan kaldırılıyor, yurttaşlık tebaya dönüşüyor, yurtta barış dünyada barış ilkesi herkesle savaş politikasına dönüşüyor. Modern dünyadan hızla uzaklaşılıyor, yurttaşların yaşam biçimine müdahale ediliyor, karşı çıkanlar acımasız baskılara mahkumiyetlere mahkum ediliyor. Bir başka ifadeyle, artık korunacak, kollanacak bir Cumhuriyetimiz kalmamıştır. Çağdaş, laik ve demokratik Cumhuriyetimiz, içi boşaltılarak bir Hizbullah, Fetullah Cumhuriyetine dönüştürülmek istenmektedir. Cumhuriyet, 90 yaşında ölüm kalım mücadelesi veriyor. Ama bizler, Cumhuriyetin kazanımlarını geri vermemeye kararlıyız. Cumhuriyetin onurlu yurttaşları olmaktan vazgeçmeyeceğiz. Andımızın kaldırılmasına izin vermeyeceğiz. Kamuda, inançların dışa vurulmasının, toplumda ayrışma yaratmasına evet demeyeceğiz. Cumhuriyet, emperyalizme karşı verilen savaşın sonucunda kazanılmış büyük zaferdir. Emperyalizmin yeni işbirlikçilerine geçit vermeyeceğiz. Yaşasın laik, demokratik, tam bağımsız, sosyal hukuk devleti. Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti" ifadelerine yer verildi.

Basın açıklamasının ardından halaylar çekildi. / Remzi ŞİMŞEK