Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından müştereken yürütülen Türkiye’deki mevsimlik fındık tarımında çocuk işçiliğinin sona erdirilmesine yönelik il planlama toplantısı ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının katılımıyla gerçekleştirildi.

ILO ve Bakanlık yetkilileri ile uzmanlarından oluşan heyet, Sakarya Valiliği koordinasyonunda Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ve Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle çocuk işçiliği izleme mekanizması çerçevesinde gerçekleştirilecek planlı faaliyetlere ilişkin alınması gereken tedbirler ve öneriler hususunda değerlendirmelerde bulundu.

Yapılan çalışmalar neticesinde Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü bünyesinde, Mevsimlik Tarım İşçileri Bürosu oluşturuldu. Söz konusu büro, eylem planı hazırlanması, uygulanması ve izlenmesiyle ilgili faaliyetleri yürütecek. Ayrıca, Mevsimlik Tarım İşçileri Bürosuna İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, SGK İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi birer temsilci verecek.

Oluşturulan eylem planlarıyla, mevsimlik tarım işçiliğinde çalışan ailelerin çocuklarının aşılanması, genel sağlık taraması, okur-yazarlık eğitimi, zorunlu eğitim, okul öncesi eğitim ve bakım hizmetleri gibi faaliyetler düzenlenerek bu faaliyeti yapacak kurumlar belirlendi.

Toplantıda yapılan değerlendirmede, çocuk işçiliği ve çocuk emeğinin istismarı ile etkin mücadelenin, yasal anlamda devletin görevi olmakla birlikte bütün bireylerin önemsemesi gereken ve bilinçlenme gerektiren bir konu olduğuna yer verildi. Ayrıca, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre dünyada çocukların büyük bir çoğunluğunun tarım alanlarında çalıştırıldığı ifade edildi.