Çanakkale Zaferi’nin 103. yıl dönümü vesilesiyle gerçekleştirilen programa Vali Balkanlıoğlu’nun yanı sıra; Garnizon Komutanı P. Alb. Mustafa Cüneyt Arıkan, Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun, Serdivan Kaymakamı Muhsin Çatmadım, Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda bir konuşma yapan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, Sakarya’da 14 yaşından 30 yaşına kadar bu vatan için kendini feda etmiş Şehitlerimizi torunlarıyla buluşturmak istediklerini belirterek, Çanakkale Zaferinin asla geri dönmeyi düşünmeden cepheye koşmuş Mehmetçiğin yazdığı büyük bir destan olduğunu ifade etti.

Kahraman ecdadımızın bundan 103 sene önce dünyada eşi benzeri görülmemiş büyük bir savaştan bunca imkânsızlığa, zorluğa rağmen başarı ve zaferle çıktığını belirten Vali Balkanlıoğlu, ”Bu Vatanı koruma pahasına tam 250 bin evladımızı şehit verdik. Şehitlerimizin büyük bir bölümü maalesef kayıtlarda adı geçmeyen meçhul asker olarak anılıyor. Düşmanlarımız o dönemin her yerde korkunç patlama ve ısı yayan teknolojik silahlarıyla devamlı bomba yağdırması yüzenden Şehitlerimiz bulunamayacak şekilde toprağa karıştı. Lise öğrencileri sınıf ve okul olarak savaşa katıldı, tamamına yakını şehit oldu. Birçok lise o zaman mezun veremedi. İstanbul Erkek Lisesi, Galatasaray Lisesi, Kastamonu Lisesi, Kayseri Lisesi gibi birçok lisede okuyan öğrenciler vatan uğruna Şehit oldu. Bazı sergi ve fotoğraflarda Galatasaray Lisesi öğrencilerinin Beyoğlu Caddesinde törenle uğurlanışlarını görürsünüz. Tüfekleri kendilerinden uzun, hatta neredeyse yere değecek şekilde, daha tüyü bitmemiş delikanlılar toprağa düştü. Şimdi aradan zaman geçtiği için eskimiş bir hikâye gibi anlatılıyor, ancak acılar veya o gün çekilen sıkıntılar hiçbir zaman unutulmaz. Bu çocukları da doğuran bir anne var, babalar, kardeşler var, kimisi evli çoluk-çocuğu var.

Az önce künyesi okunan rahmetli dedem de Çanakkale’de Şehit düşen Mehmetçiklerden birisi idi. Çorum’un Sungurlu ilçesinde bir dağ köyü olan Aşağıfındıklı diye bir yer var, ancak yol yok, iz yok, fakirlik diz boyu, savaştan çıkmış, gençlerin ve erkeklerin hemen hemen hepsi Şehit olmuş. Sadece yaşlılar ile 3-5 kişi kalmış köyde. Rahmetli dedem dört tane kız evladına sahip, eşi hamile iken seferberlik ilan ediliyor ve Çanakkale Savaşı’na harbe gidiyor. Cepheye gitmek için vedalaşırken eşine ya Şehit ya da Gazi olurum demiş. Biri yolda olmak üzere beş tane çocuğu bırakıp, evladımı göremeyeceğim diye hiç kederlenmemiş. Dedem savaştayken dört kız çocuğundan sonra Şehit oğlu olarak babam dünyaya gelmiş. Dedemi ve Çanakkale savaşı günlerini hem üzgün hem de gururlu bir şekilde bizlere anlatırlar” dedi.

Programın sonunda Sakarya’dan Çanakkale’ye giderek Şehit olanların isimlerinin yazılı olduğu anıt serginin açılışını gerçekleştiren ve Şehit yakınlarına plaketlerini veren Vali Balkanlıoğlu, tarihe adlarını altın harflerle yazdıran Şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anmalarına vesile olan Serdivan Belediyesi yetkililerine teşekkür etti.