Karadeniz'e kıyısı olan Karasu ilçesine bağlı İhsaniye Mahallesi’nin sahil kesimi, denizin aşırı dalgalı olması sebebiyle hızla kum kaybı yaşıyor. Yaşanan kum kaybı nedeniyle Karadeniz suları, yazın turistler tarafından yoğun ilgi gören Karasu ilçesine bağlı mahalleye 200 metre daha yaklaştı. 310 haneli mahallede yaşayan vatandaşlar, sahile mendirek ve taş dolgu yapılamaması halinde sular altında kalma tehlikesi yaşadıklarını söylediler. Yetkilerden yardım bekleyen Mahallesi Muhtarı Ömer Tutkun, taş dolgu ve mendirek yapılmazsa köyün 10 yıl içinde su altında kalma tehdidine gireceğini açıkladı.

“10 yıl sonra tehdit altına girecek”

İhsaniye Mahallesi Muhtarı Ömer Tutkun konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Karasu sahilindeki köyümüz en güzel köylerden bir tanesidir. Aşırı dalga nedeniyle karadaki kum sürekli içeriye doğru çekiliyor. Şu anda hesaplarımıza göre deniz, köyümüze yaklaştı. Tehdit eder hale geldi. Bununla alakalı yetkililerle görüştük, bilgi verdik. Proje hazırlandığını öğrendik. Mendirek yapılacağı söyleniyor. Sakarya nehrinin denize döküldüğü boğazda her sene tıkanma oluyor. Burada balıkçı kardeşlerimiz sıkıntı yaşıyorlar. Bu sıkıntıyı yaşamamaları için biz de geçici olarak kepçeleri getirerek boğazı açtırıyoruz. Bunlar geçici tedbirler. Biz diyoruz ki buraya biran önce mendireğin acilen yapılması lazım. Bu mendirek yapılmazsa köyümüz 10 yıl sonra tehdit altına girecek. Şuan 310 haneli, yaklaşık bin nüfuslu bir köyümüz var. Sahilimizin güvenliğini sağlamak, kum kaybı olmaması için biran önce buraya taş dolgu ve mendireğin yapılması lazım” dedi.

“Can kaybı olmasın”

Yıllardır konunun çözümü için mücadele ettiklerini belirten Karasu Yenimahalle Su Ürünleri 2. Kooperatifi Başkanı Ali Osman Karaman ise, “Yıllardır bu işin mücadelesini veriyoruz. 2003’ten beri çalışmamıza rağmen devlet kurumlarının bu işe el atmadıklarını görüyoruz. Bu yöre bizim yöremiz. Bizim korkumuz burada canlar gidecek. Yetkililere sesleniyoruz. Lütfen buraya el atın” diye konuştu.