Nihat Adıyaman ve 12 kişi tarafından, Doğu Marmara Makine İmalatçıları İhtisas OSB için Kaynarca ilçesinde belirlenen yer seçiminin iptaliyle ilgili açılan davada, Ziraat Yüksek Mühendisi Doç. Dr. Taki Demir, Çevre Yüksek Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Beytullah Eren, Şehir plancısı Öğretim Görevlisi Dr. Ahmet Kıvanç Kutluca, Jeoloji Yüksek Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Şefik Ramazanoğlu ile Harita Mühendisi Osman Küçükislamoğlu’ndan oluşan bilirkişi heyeti, belirlenen alanda inceleme yaptı.  

Bilirkişi heyeti inceleme sonrasında hazırladığı raporu, Sakarya 2. İdare Mahkemesi’ne sundu. Raporda, Kaynarca ilçesinde yapılması planlanan Doğu Marmara Makine İmalatçılar İhtisas OSB’nin yer seçiminin imar planına aykırı olmadığı ancak OSB Yer Seçim Yönetmeliğine aykırı olduğu, Üstün Kamu Yararı ilkesine, şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına aykırı olduğu, çevre ve insan sağlığına, hayvansal ve zirai faaliyetlere olumsuz etkisinin olacağı yönünde görüş belirtildi.

Raporda, “OSB yer seçimi, düzenli kentsel gelişime yönelik ‘OSB alanı orman, tarım, turizm, su ürünleri üreme ve istihsal sahaları gibi dış etkenlere karşı hassas ve ekonomik değer taşıyan alanları olumsuz yönde etkilememelidir’ yaklaşımı üzerinden doğal değerleri koruma ve kullanma dengesini gözetmediği tespitleri sonucu, şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına aykırılık taşıdığı, çevre ve insan sağlığına zararlı olacağı, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu dikkate alınarak gerekli önlemlerin alınması durumunda çevre tarım arazisine etkisinin sınırlı olacağı, hayvansal üretime önemli bir etkinin bulunmayacağı değerlendirmeleri geçerliliğini korumaktadır. 
Kurulun uygun görüşü doğrultusunda ‘toprak Koruma Projesinin’ onaylandığı, projede, koruma bandı bırakılması, tel çit yapılması, bitkisel üst toprağın değerlendirilmesi, toz kontrolü önlemlerinin alınması, yağış sularının tahliyesi için yüzey drenaj hattının sağlanması, sıva ve katı atıkların bertarafının bağlanması, biyolojik arıtma tesisinin yapılması, ayrıca toprak koruma projesinde belirtilen diğer şartlara uyulması kaydıyla uyğun bulunduğu ifade edilmektedir. Burada toprak koruma kurulunun uygun görüşü yer almakta olup, alternatif alan koşuluyla ilgili bir çalışma bulunmamaktadır. Organize Sanayi Bölgeleri Yer seçim Yönetmeliğinde belirttiği üzere alternatif alanların tespit edilmesi işleminin bu bölge için yapılmamış olması sebebiyle davaya konu yer seçiminin ilgili yönetmeliği uygun olarak yapılmadığı ve doğal kaynak potansiyeli açısından OSB yer seçiminin doğru olmadığı sonucuna varılmıştır" 
denildi.
Bundan sonraki süreçte ise OSB'nin akıbetinin ne olacağı merak konusu oldu. / MEDYADETAY