Pamukova ilçesinde, silahlı saldırı sonucu ölen sekiz aylık hamile Neslihan Çelik’in, dün sezaryenle alınan bebeği, Kocaeli’ne sevk edildi.

Pamukova İlçesi Cumhuriyet Mahallesi'ndeki evinde tabancayla eski eşi tarafından vurulan 38 haftalık hamile Neslihan Çelik ambulansla kaldırıldığı Pamukova Devlet Hastanesi'nde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Karnındaki bebeğin yaşatılması için Sakarya Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'ne sevk edilerek burada ölen anne ameliyata alınarak sezaryenle doğum gerçekleştirildi. Burada yoğun bakım servisinde kalan ve cinsiyetinin kız olduğu öğrenilen bebek doğum sonrası yaşadığı çoklu organ yetmezliği ve böbrek problemlerinden dolayı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesine sevk edildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Sakarya Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Başhekim Yardımcısı Semih Songür, şöyle konuştu: “Hastanemiz kadın doğum acil polikliniğine dün saat 14:50 civarında müdürlüğümüze bağlı 112 acil servisi ile Pamukova ilçemizden ölü olarak hamile bir bayan intikal etti. Pamukova ilçesindeki silahlı saldırı sonucu yaklaşık 38 haftalık hamile olan bayan bu saldırı sonucu vefat emiş halde 112 acil ekibimiz tarafından alınmış, 112 acil ekibimiz üstün gayretleri ile anne vefat etmiş olmasına rağmen bebeği ile ilgili umutları yaşatabilmek uğruna büyük çaba göstererek hastayı yaklaşık 30-35 dakikalık uzaktaki hastanemize saat 14:50 civarlarında ulaştırdı. Kadın doğum acil polikliniğimizde değerlendirilen bayan vefat etmiş haldeydi, ancak kadın doğum uzmanları tarafından yapılan değerlendirmede azda iyi olsa birkaç kalp atımı duyulan bebek için ileri müdahaleye karar verildi."

Annenin ölü halde sezaryene alındığını anlatan Songür, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sezaryenden sonra başında bulunan iki anestezi uzmanı ve hastanemizde yeni göreve başlamış yenidoğan yan dal uzmanımız nezaretinde doğan bebeğe müdahalede bulundu. Bebek doğduğu anda kalp atımları olmayan solunumu olmayan ve skorlama olarak son derece kötü olan bebek yaklaşık 15-20 dakikalık canlandırmayı takiben mucizevi bir şekilde hayata döndürüldü. Bu haliyle hemen yakındaki yenidoğan yoğun bakım servisimize alındı. Burada annenin ölümüne bağlı olarak bebekte gelişen çoklu organ yetmezliğine müdahale edildi. Sabah saatlerinde çocuğun bu tablosu devam etmekteydi. Özellikle böbrekle ilgili anne karnında 30-35 dakika süreyle yaşamış olduğu problemlerle ilgili bazı sıkıntılar ortaya çıktı. Bu sıkıntılara hastanemiz ve ilimiz imkanları dahilinde müdahale edildi. Daha sonra öğle saatlerine yakın Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi yeni doğan anabilim dalı ile irtibata geçilerek özellikle bu böbrekle ilgili problemlerini de ivedilikle çözülebilmesi amacıyla transportuna karar verildi. Bebeğimizin transportunda bir an olsun yanından ayrılmayan yeni doğan yandal uzmanımızda refakat etti."

Bebeğin bu koşullarda yola çıkarıldığını anlatan Semih Songür, "Özellikle şunu belirtmek istiyorum; dünya litaretüründe bu vakalar için 10-15 dakikalık süre öngörülüyor. Anne vefat ettikten sonra fakat ilimiz özellikle 112 servisimiz hastanemiz koşullarında bir mucizeye imza atarak 30-35 dakikayı geçen bir süreden sonra canlandırmayı başardı. Umudumuz o ki; Kocaeli Üniversitesi'nde de tedaviye cevap vermesi. Annesi şanssızlık yaşayan bebeğimizin mucizevi bir şekilde Allah’ın izniyle kazanılması ve topluma kazandırılması bütün amacımız ve gayretimizdir” dedi.