Sakarya Barosu Başkanı Av. Zafer Kazan ve Yönetim Kurulu Üyesi Av. Yeliz Aydın ile birlikte, 22 ilin Baro Başkanlarının katıldığı toplantıda, demokratik rejime alternatif olarak gelişen OHAL sürecinin hukuksal ve anayasal her türlü denetimden uzak olduğuna dikkat çekildi.

İşkence yeniden gündemde

Savunma mesleğine yönelik olarak KHK'lar ile getirilen sınırlamaların yargılamaları ciddi biçimde etkilediği ifade eden baro başkanları, “Anayasa’nın 138. Maddesi ile belirlenmiş ilkelerin uzağında kalınması nedeni ile yargıya müdahalelerin olağanüstü boyutlara vardığı ve bu nedenle yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının da ciddi biçimde ihlal edilmiş olduğu tespit edilmiştir. OHAL koşullarının zorlanmasının doğal sonucu olarak işkence ve kötü muamele iddialarının yeniden gündeme gelinmiş olduğu kanısına varılmıştır. Baro Başkanları, kamunun koruması altında bulunan herkesin şüpheli bile olsa devlet teminatı altında bulunduğu hususunu hatırlatmayı, görevlerinin gereği saymaktadırlar” dediler.

Gazetecilere ‘gözdağı!’

Tutuklamaların ciddi boyutta arttığının ifade edildiği toplantıda özellikle gazetecilere yönelik olarak tutuklama yolu ile gözdağı verildiğini belirten Baro Başkanları ülkemizin itibarının dünya ülkeleri üzerinde ciddi boyutta sarsıldığına vurgu yaptılar.

“Cemaat yurtları derhal kapatılmalı”

Son yıllarda özellikle cinsel istismar davaları ile sıkça gündeme gelen cemaat  yurtları ile ilgili yeterli tepkinin verilmemiş olmasını  ‘utanç’ vesilesi olarak değerlendiren Baro Başkanları hükümete seslendi: “Cemaat yurtları derhal kapatılmalıdır...”

Denetimsiz hukuk fakülteleri

Denetimsiz bir biçimde ve ihtiyacı aşan bir boyutta artan ve artmaya devam eden Hukuk Fakültelerinin de durumunu değerlendiren Başkanlar bir an önce Avukatlık mesleğine kabulde sınav sisteminin getirilmesini talep ettiler. CMK Uygulaması, bilirkişilik, arabuluculuk ve uzlaştırmacılık gibi mesleki konuların da görüşüldüğü toplantı sonunda dokuz maddelik bir bildirge yayımlandı.