Geçtiğimiz hafta Sakarya’ya gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Sakarya İli Arıcılar Birliği Başkanı Mustafa Ör’le yaptığı görüşmede, arıcılığı geliştirmek için her türlü desteğe hazır olduklarını söyledi. Bakan Eroğlu, “Arıcılar daha evvel ormanlara girmeye, petek koymaya cesaret bile edemiyorlardı. Bakanlığımızın çalışmaları sonucunda ormanlarda bal ormanı yerleri yaptık. Artık arıcılarımız bizim tahsis ettiğimiz bal ormanlarına rahatlıkla kovanlarını koyabilecekler. Arıcıları kalkındıracağız” dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türkiye’nin sahip olduğu 5,6 milyon civarında kovan varlığı ile dünya genelinde 3. sırada yer aldığını belirtti. Eroğlu, “Bu çok önemli bir rakam. Bakanlık olarak başlattığımız arı safari uygulaması ile arıcılığı geliştirmek için her türlü desteğe hazırız. Bu işin birçok faydası bulunduğu gibi arıcılık aynı zamanda biyolojik çeşitliliğimizin korunması ve gelecek nesillere aktarılmasında, sürdürülebilir gıda güvenliği ve aynı zamanda topraklarımızın büyük bir kısmını tehdit eden erozyonun önlenmesi bakımından çok önemli bir faaliyettir” diye konuştu.

Sakarya İli Arıcılar Birliği Başkanı Mustafa Ör ise, “İlimizde alt yapısı yapılan 8 adet bal ormanı ve ayrıca bu sayının 14’e çıkarılması için Orman Bölge Müdürlüğü çalışma yapıyor. Arı safariye katılmak isteyenlere, uzman bee-safari rehberi tarafından bal ormanındaki arılıkların, arı kovanlarının, arı kovanının içindeki bal ve arı ürünleri, arı peteğinin incelenmesi, arı sırlamasının gösterilmesi, arı ve arı ürünleri ile ilgili ilginç bilgilerin aktarılması gibi faaliyetler konusunda her türlü bilgi veriyoruz. Bee-safari uygulaması sırasında eğer mevsim uygunsa safariye katılanların damızlık ana arı üretimini görebilmeleri için bölgede bulunan laboratuvardaki suni tohumlama da programa dâhil edilebiliyor. Arı safariciler tarafından arıların kovan içindeki faaliyetlerinin görülmesi, arılar hakkında bilgilendirme yapılıyor” dedi./ Kadir KARAKAŞ