Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu, alınan önlemler ve normalleşme adımlarını görüşmek için yeniden bir araya geldi. Toplantı sonrası kameraların önüne geçen Bakan Koca, açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca , Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından yaptığı basın açıklamasının satır başları şu şekilde:

"Bizlerle gece gündüz mesai yapan bakanlık görevlilerimize sevgi ve takdirlerimi ifade etmek istiyorum. İl Sağlık müdürlüklerimizi, filyasyon ekibimizi gelinen nokta için kutluyorum.

'Evde geçen günleri riske atmayın"

Bugünlerin örnek genci bence maskesini takan, mesafesini koruyan gençtir. Bir ağabeyiniz olarak aklım sizde olacak. Büyüklerimiz sizlere serbestlik gelmiş olması riskin olmadığı anlamına gelmiyor. Sizden istirhamım evde geçen günleri riske atmamanız. Lütfen büyüklüğünüzü göstermeye devam edin. Salgınla mücadelede adeta pasif mücadele günlerinden, kontrollü sosyal günlerine uyarak aktif mücadele günlerine geçtik. Aktif mücadelede iki silahımız var. Biri maske diğeri ise 1.5 metre mesafedir. Elzem olan bir üçüncü husus var. El temizliğine normalden fazla önem gösterilmelidir. Etkili bir ilaç ya da aşı bulunmadı. İlaç gibi etkili tedbirler elimizde hazır bulunmaktadır.

65 Yaş ve üstü vatandaşların durumu

65 yaş üstü büyüklerimiz sabah 10 ile akşam 8 arasında dışarı çıkabilecektir. Bu grubun evde kalmasının sebebi Kovid19'a karşı ciddi dezavantaja sahip olmalarıdır. Kısıtın neredeyse tümden kalkmış olmasının anlamı dezavantıjın ortadan kalkması değildir.

"Hastalığa yakalanma oranı azaldı"

65 yaş üstü büyüklerimize sokağa çıkma yasağı konmadan önce vakaların yüzde 15,7'si bu yaş grubundandı. Sokağa çıkma yasağından sonra bu oran yüzde 7,5'a düştü. Hastalığa yakalanma oranı yaklaşık yüzde 50 oranında azalmıştır. Evde kalarak elde edilen bu sonuçlar dışarıda tedbirlere tam uyumla sürdürülmelidir."

Öte yandan Bakan Koca, açıklamalarının ardından 10 Haziran koronavirüs rakamlarını açıkladı.

Son 24 saatte 922 yeni vaka daha tespit edildiğini ve 17 kişinin de hayatını kaybetti.

Son açıklanan sayıyla birlikte koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı 4 bin 746'ya yükselirken, toplam vaka sayısı da 173 bin 36 oldu.

Toplam test sayısı 2 milyon 451 bin 700 olurken, toplam iyileşen hasta sayısı ise 146 bin 839 oldu.