Bakan Çelik, TOBB’da gerçekleşen toplantıda lisanslı depoculuk, tarımsal ve hayvansal desteklemeler, et ve ekmek fiyatları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

18.5 milyon tonu aşan süt üretimi olduğunu dile getiren Bakan Çelik, “Sanayicilere buradan sesleniyorum; sizin belirlediğiniz fiyat. Size kimse demedi ki 1 lira 15 kuruş belirleyin diye. O halde burada pazar daralması varsa gelin birlikte konuşalım. 4 bin 500 lira süt tozunun tonuna destek veriyorum. Bunu getirip üreticiye fatura etmenin bir anlamı var mı? Kendi bindiğin dalı kesiyorsun. Yarın sütü nereden bulacaksın? Süt konusunda iyi bir noktaya geldik. Bunun sürdürülebilirliğini beraber sağlayacağız. Senin sıkıntını Bakanlık anlıyor. O halde sende üreticinin sıkıntısına ortak olacaksın” dedi.

Etle ilgili üretimin ise 1 milyon 150 bin tona ulaştığına dikkat çeken Çelik, “İthal etmeme çabası içindeyiz. Etmemenin şartı ise hayvan varlığını arttırmaktır. Bizim derdimiz hayvan varlığını arttırarak piyasada dengeli bir şekilde hem üreticiyi hem de tüketiciyi koruyan bir anlayışı hakim kılmak. Üreterek et fiyatını düşürelim. Fevri çıkışlarla et ithal edersiniz, bütün hayvanlarınızı kesime gönderirsiniz, hayvan varlığınızı düşürürsünüz ve sürekli ithal eden bir duruma gelirsiniz. Bizim çok cüzi bir ithal ihtiyacımız var ve bunu da ortadan kaldıracak hayvan varlığımızı oluşturacağız” diye konuştu.

Ekmek için de aynı şey için geçerli olduğuna dikkat çeken Bakan Çelik; “Türkiye’de şu anda 40 ilde 85, 70, 75, 65 kuruşa 250 gram ekmek satılırken aynı ekmeği 1 lira 25 kuruşa satanlar hesap veremiyor. Biz de bunu bu arkadaşlara bırakmayacağız diyoruz. Çünkü vatandaşın zaruri ihtiyacı bu. Olmaz. Birisi 75 kuruşa ekmeği satarak kazandığını söylerken, maliyetler ortadayken, 1 lira 25 kuruşu ne adına söylüyorsunuz? Bunların hep beraber takipçisi olacağız” dedi.

Geçtiğimiz günlerde gelen zamla birlikte Sakarya’da 350 gram ekmek, tepki görmesine rağmen 1,5 liradan satılıyor.