Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Daire Başkanlığı ile birçok faydası bulunan arı ürünleri, tıp alanında da kullanılabilecek.

Sakarya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Ör, yaptığı açıklamada arı ürünlerinin artık sağlık alanında apiterapi olarak uygulanacağını belirtti.

“Arıcılar olarak bunun sevincini yaşıyoruz”

Arı ürünlerinin tıpta kullanımı ile ilgili Sağlık Bakanlığı ile yapılan görüşmelerin sonuç verdiğini dile getiren Ör, ”Nihayet Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları adı altında daire başkanlığı kuruldu. Artık arı ürünlerinin tıp alanında kullanılmasının önü açık.  Arıcılar olarak bunun sevincini yaşıyoruz” dedi.

“Bal yaralarda kullanılabilecek”

Arı ürünleriyle tedavi apiterapinin uygulamaya geçtiği, böylelikle arı ürünlerinin birçok hastalığı önleyeceğini veya iyileşmesine yardımcı olacağını söyleyen başkan Ör, “Arı ürünlerinde bal, propolis, arı sütü, polen ve arı zehri apiterapinin aktif maddeleridir. Örneğin bal, gama ışınlarından geçiriliyor ve yaralarda kullanılabiliyor. Pansuman sırasında kullanılan gazlı bez, ballı bez olabilecek. Çünkü ballı bezin diğer beze göre yarayı daha hızlı iyileştirdiği bilinmektedir. Yine propolis, tıp alanında çeşitli hastalıkları tedavide kullanılabilecek. Arı zehrinden ise romatizma ve eklem ağrılarının tedavisinde yararlanılabilecek” diye konuştu./Kadir KARAKAŞ