“Artık dosyalar yıllarca raflarda beklemeyecek”

Türkiye’de Yargıtay’ın neredeyse temyiz mahkemesi olmaktan çıktığını ifade eden Yavuz, “Hatta bir ara tamamen iş yapamaz hale geldi. Dosyalar yıllarca raflarda bekledi. Bir kısmı zaman aşımına uğradı. Her ne kadar son yıllarda yani AK Parti iktidarı döneminde Yargıtay'ın daire ve üye sayısı arttırıldıysa da istenilen düzeyde bir temyiz mahkemesi hüviyeti kazandırılamadı. İşte bu sebeple akla istinaf mahkemeleri geldi. İstinaf mahkemeleri yani bilinen adıyla Bölge Adliye Mahkemeleri yerel mahkemelerle, temyiz mahkemesi yani Yargıtay arasında bir yargı müessesi oluşturmak üzere düşünüldü” dedi.


“Yükü hafifletecek”

Türkiye'nin belli bölgelerine kurulan Bölge Adliye Mahkemeleri’nin Yargıtay’ın üzerindeki yükü hafifleteceğini dile getiren Ali İhsan Yavuz, “Bölge Adliye Mahkemeleri’nin işlemeye başlaması ile birlikte her dosya Yargıtay'a yani Ankara'ya gitmeyecek. Bölge Adliye Mahkemesi’ne gitmek suretiyle çözüme kavuşacak. Böylece hem dosyalar çok hızlı bir şekilde temyiz sürecinden geçecek hem de Yargıtay'a gidecek olan dosya sayısı çok azalacağından nitelikli içtihatların oluşmasının önü açılacaktır” diye konuştu.


“Akıllı bina Türkiye’de örnek bir proje”

Sakarya'ya kurulan Bölge Adliye Mahkemesine 6 ilin bağlı olacağını vurgulayan Ali İhsan Yavuz, “Bunlar; Sakarya, Kocaeli, Bolu, Düzce, Zonguldak ve Bartın illeri olacaktır. 33 bin m2 kapalı alan üzerine kurulan Bölge Adliye Mahkemesi, 24 daireden oluşacak, 65 hakim ve savcı burada görev yapacak. Yaklaşık 40 milyon TL’ye mal olan Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi uygulanan en iyi projelerden olup son derece modern bir bakış acısıyla inşa edilmiştir” ifadelerini kullandı.


“Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz”

Milletvekili Ali İhsan Yavuz emeği geçen herkese teşekkür ederek; “Bölge Adliye Mahkemesi’ninSakarya'da kurulmasında başta önceki dönem milletvekillerimiz ve il başkanlarımız olmak üzere bir çok kişinin emeği vardır. Bu vesile ile başta önceki dönem milletvekillerimiz ve il başkanlarımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederiz.Bu binanınbulunduğu Serdivan ilçesinde halen görev yapan Belediye Başkanımız Yusuf Alemdar’ın il başkanlığı sürecinde büyük oranda kararıverilmişti.Hassaten ona da teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Ali İhsan Yavuz, 6 ilin bağlı olacağı Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi’ninyargı alanında Sakarya'yı cazibe merkezine dönüştüreceğini söyledi.