Kamu kurum ve kuruluşlarınca kullanılan acil yardım ve ihbar servislerinin yersiz ve gereksiz meşgul edilmesinin önlenmesiyle ilgili alınan karar hakkında Valilik tarafından açıklama yapılarak uyarıda bulunuldu.
Valilik açıklamasında, “Bilindiği gibi, günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte, ülkemizde de başta güvenlik, zabıta, eğitim, sağlık, orman vb olmak üzere birçok kamu kuruluşunda ‘Acil Yardım ve İhbar Hatları’ kullanılmaya başlanılmıştır. Vatandaşlarımızın bu hatlardan güvenlikten sağlığa, yangından iş hayatına kadar her türlü ihtiyaç ve sorunlarını ilgili kurumlara duyurması ile birlikte talepleri en kısa sürede yerine getirilmektedir. Acil Yardım ve İhbar Hatlarının amacı, vatandaşlar tarafından gerek kendilerini gerekse kamuyu ilgilendiren konulardaki ihtiyaç ve ihbarlarını, doğrudan ilgili kurumlara iletmesi suretiyle hizmetlerin en kısa sürede yerine getirilerek can ve mal kayıplarının önüne geçilmesini sağlamaktır. Son zamanlarda başta ALO 112 (Acil Çağrı Merkezi) olmak üzere, ALO 155 (Emniyet), ALO 156 (Jandarma), ALO 110 (Yangın İhbar)  ve diğer Acil Yardım ve İhbar Hatlarına bazı vatandaşlarımız tarafından yapılan maksat dışı aramaların ve asılsız ihbarların giderek arttığı, aramaların büyük bölümünün keyfi, asılsız ve gerçek dışı konularla ilgili olduğu, bu durumun kamu personelinin, kamu araç ve gereçlerinin fuzuli olarak kullanılmasına sebebiyet verdiği, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın da bu servislere süratle erişiminin ve ihtiyaçlarının zamanında karşılanmasını engellediği, sorumsuz davranışlarıyla buna sebebiyet verenlerin kamu güvenliği, kamu düzeni ve kamu sağlığının korunmasını riske attıkları müşahede edilmektedir.
Söz konusu hatlardan gerçek ihtiyaç sahiplerinin zamanında yararlanabilmesi için asılsız ve gerçek dışı konularla bu hatları meşgul edenlerin vazgeçirilmesi, bu olumsuz davranışları sergileyenlerin azaltılması için yasal bir yaptırıma tabi tutulmaları; caydırıcı nitelikte olacaktır. Bu husus acil sağlık, güvenlik, yangın gibi önemli kamu hizmetlerinin zamanında etkin, verimli bir şekilde sunulması bakımından da önem taşımaktadır” denildi.
Açıklamada ayrıca, bu hatları gereksiz yere meşgul ettiği tespit edilenler hakkında ilgili kanunlar çerçevesinde cezai yaptırım uygulanacağı belirtildi.