HES alanını gazeteciler ile birlikte gezen Başkan Toçoğlu, santralin inşa edilme süreci, proje aşaması ve üretim aşamalarına ilişkin ayrıntılı bilgiler verdi.

“Türkiye’de bir ilk”

Toçoğlu, “Ülkemiz enerji konusunda dışa bağımlı bir durumda. Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak buradan yola çıktık. Hem ülke ekonomisi hem de şehrimiz için önemli bir çalışmayı hayata geçirdik. Yenilenebilir enerji konusunda hükümetimizin de hassasiyetlerini göze alarak böyle bir çalışmayı Sakaryamıza kazandırdık. ADASU HES ile ilgili olarak ilk etapta belediyemizin yüksek olan enerji tüketim giderlerini azaltmamız gerektiği fikri öne çıkmıştı. Enerji ödemelerine ayrılan payların yatırımlara aktarılmasını sağlamak amacıyla Sakarya Nehri üzerinde araştırmalara başladık” diye konuştu.

“Nehir akıyor Sakarya kazanıyor”

Başlatılan çalışmalar neticesinde bölgeye kurulacak nehir tipi hidroelektrik santralinden önemli ölçüde enerji üretebileceğini gördüklerini aktaran Başkan Toçoğlu, “Ön proje aşamasında tüm veriler Sakarya Nehri üzerine hidroelektrik santrali kurabileceğimiz fikrini destekler nitelikteydi. 2010 yılı Temmuz ayında çalışmalara başladık. 2013 yılında da projeyi tamamladık ve HES’ten ilk üretimi gerçekleştirdik. Şuanda santralimizden yılda 40 milyon kilovat saat enerji üretmekteyiz. Yılda ortalama 6-8 milyon TL değerinde enerji üretim kapasitesine ulaştığımızı ifade edebilirim” dedi.


“12 Milyonluk tasarruf”

Başkan Zeki Toçoğlu, “Yerel yönetimler tarafından inşa edilen ilk nehir tipi hidroelektrik santrali olan ADASU HES ile bugüne kadar 12 milyon liralık enerji ürettik. Miktar olarak ele aldığımızda ise bugüne kadar üretilen enerjinin 72 milyon kilovat olduğunu gözlüyoruz. Bu çok ciddi bir rakam. HES ile enerji maliyetlerine ayrılan meblağları tasarrufa dönüştürdüğümüzü söyleyebiliriz. Böylece yeni yatırımları da şehrimizle buluşturduğumuzu ifade edebiliriz. Bu arada şunu da ilave edelim: tesisimizin şehrimize ekonomik getirisinin yanı sıra Sakarya Nehri’ne de olumlu etkileri var” şeklinde konuştu.

“3 yeni HES projesi”

Nehrin güneyinden regülatörlere gelen katı atıkları da topladıklarını aktaran Toçoğlu, “Tesisimiz tamamen çevreci. Balık geçişleri ile nehirdeki canlı yaşamını da koruyoruz. Günde 3 kamyon katı atık nehirden alınıyor. Enerjiye yönelik bu dev yatırımımızın yanında yeni arıtma tesislerini de şehrimize kazandırıyoruz. Şuanda Sapanca Gölü şehrimizin tek içmesuyu kaynağı. Göle alternatif üretme konusunda da ciddi yatırımlarımız söz konusu. Akçay Baraj Projesi’nde çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. İnşallah bu barajın üzerine de 3 yeni HES inşa edeceğiz. Yeni HES’lerle yılda yaklaşık 70-80 milyon kilovat saat enerji üretmiş olacağız. Bu da enerji giderlerinin düşmesi ve şehrin yeni projelerle buluşması anlamını taşıyacak” ifadelerini kullandı.