2007 yılında hizmete başlayan Sakarya 112 Komuta Kontrol Merkezi, 6 adet çağrı alıcı ve 2 adet hekim kadrosuyla 24 saat kesintisiz hizmet veriyor. 2014 yılı içerisinde günlük ortalama 3 bin 400 çağrı alan Sakarya 112 Komuta Kontrol Merkezi, vakaya yetişme hızında kentsel alanda 7 dakika, kırsal alanda ise 14 dakika ortalamasıyla Avrupa standartlarında çalışıyor. 2014 yılında gelen çağrıların yüzde 40’ı asılsız ihbarlardan oluşurken, ihbarlarda geçen konuşmalar 112 hattının ne kadar bilinçsizce kullanıldığını gözler önüne seriyor. Bir yandan sağlık sorunları yaşayan vatandaşlara ya da adli vakalara yetişmeye çalışırken, bir yandan da asılsız çağrılarla mücadele ediyor.

112_asilsiz_cagri1.jpg
Gelen asılsız çağrıları nezaketle cevaplayan 112 personeli, “Burada çok ölü var, mezarlıktan arıyorum, Alo 112 burada yangın var içim yanıyor, Acil ambulans istiyorum, soframızda yoğurt eksik, Yemeğimizi yedik arkadaşım fenalaştı, bir dal sigaraya ihtiyacı var” ihbarlarının yanı sıra anne ve babaların çocuklarının 112’yi arayarak seslerini dinlettiklerini söylediler.

112_asilsiz_cagri2.jpg
Asılsız ihbarların bu işin tuzu biberi haline geldiğini belirten Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğünden sorumlu Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Cevdet Gökçeoğlu, “Günlük ortalama 3 bin 400 çağrı alıyoruz. Bu çağrılardan ortalama günlük 180 vakaya çıkıyoruz. Ulaşım sürelerimiz kentsel alanda 7 dakika 2014 yılı içerisinde kırsal alanda 14 dakika civarında. Aldığımız 3 bin 500 çağrının yüzde 40’ı asılsız. Bunlar arayıp dalga geçenler ve hakaret edenler. Ambulansla ilgisi olmayıp bambaşka konulardan bahseden insanlar. Asılsız ihbarlar artık Türkiye’nin bir gerçeği. Bu artık personel planlamasına kadar yansımış. Türkiye’nin bir alışkanlığı haline geldi. Asılsız ihbarlar bizi ne kadar üzse de bize yük olmuyor artık. Bu artık bizim işimizin tuzu biberi. Gönül ister ki hiç asılsız çağrı olmasın” diye konuştu. /İHA

112_asilsiz_cagri3.jpg