Toplantıya Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun yanı sıra Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Kaymakamlar, Belediye Başkanları, daire müdürleri, MARKA Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu ile STK yöneticileri katıldı.

Ülkenin gelecek beş yıl içinde ulaşmak istediği hedefleri ortaya koyacak olan 11. Kalkınma Planı (2019-2023) hazırlıkları kapsamında geniş katılımlı Özel İhtisas Komisyonları ve istişareler üzerine yapılan toplantıda, yerel paydaşların, kadınların, gençlerin ve doğrudan vatandaşların kalkınma planı sürecine dâhil olmasının önemi vurgulanırken, temel kalkınma önceliklerinin tespit edilip görüş alışverişinin sağlanması ve politikaların isabetli şekilde belirlenmesi amaçlanıyor.

1960’lı yılların başında Türkiye’nin en zeki ve en yetkili insanlarının görev yaptığı Devlet Planlama Teşkilatı diye bir kuruluşun ortaya çıktığını belirten Vali Balkanlıoğlu, “Üniversiteden akademisyenlerin birçoğu yurtdışında eğitim gördü ve zaman içerisinde bürokraside de iyi yerlere geldiler. Zaman içerisinde bazı kurumların isimler değişti ancak hedef ve ilkeler değişmedi. Elimizdeki kaynaklarla gelecekte güçlü bir Türkiye’yi nasıl oluştururuz? Onun planlarını yapmak için bir aradayız. Bunu yaparken de, bölgesel kalkınma sürecinde Sakarya nerede bulunmalı? Neyi hedeflemeli? Bu soruların cevaplarını da vermeliyiz.

Aslında Sakarya’nın her konuda çok avantajlı bir durumu var; tarım bakımından son derece kıymetli ve verimli arazilere sahip, turizm alanında son derece ileri seviyede, alternatif çözümler açısından ise, yayla turizmi, göl turizmi, deniz ve orman dâhil her şey mevcut, birçok bitki çeşidini de unutmamak lazım.

Bir de büyük metropollere ve sanayi kuruluşları açıcından üretim yerleri ile hammaddelere yakın bir konumdayız. Ürettiğiniz ürünleri pazarlama noktalarına rahat gönderebilmenin son derece önemli olduğu günümüzde, bu tür yerlere yakın olmak çok önem arz ediyor. Sanayimizi çok iyi kurabilmeliyiz. Bunları yaparken elimizdeki imkânları doğru kullanabilmek açısından planlı olmamız gerekiyor. Aksi takdirde, yapacaklarımız hiç bir işe yaramaz. Sakaryamızda hangi tür sanayi kuruluşları kurulmalı? Tarım ürünlerini el birliğiyle nerede, nasıl üretebiliriz? Turizmi ekonomik güç haline nasıl getiririz? Bunların tamamının da hem ilimiz hem de bölgesel açıdan bir planlanması gerekiyor. Ülkemizin hedeflerine ulaşabilmesi için Sakarya olarak nasıl katkıda bulunabiliriz? Bu konuda Ekonomi Bakanlığı, Kalkınma Ajanslarına bir fonksiyon yükledi. Devlet ve kamu yatırımı açısından istek, talep ile dileklerin neler olduğu? Bütün devlet ve özel yatırımların nereye, nasıl teşvik edilip planlanacağı, bunların çalışmaları bu toplantılarda yapılacak ve kadınlarımız ile gençlerimiz de bu planlamanın oluşmasına yardımcı olacaktır” dedi.

Hazırlık toplantınsın ardından program; kadınlar ve gençlerin kalkınma planına yönelik düşüncelerini aktarabildikleri Yerel Paydaş Toplantısı ile devam etti.