Sakarya Valiliği, Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Üniversitesi, İŞKUR, Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ile Sakarya Teknokent işbirliği ile düzenlenen Sakarya Girişimcilik ve İnsan Kaynakları Fuarı (SAGİF), Demokrasi Meydanı’nda gerçekleştirilen törenle açıldı.
 
Açılışa TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Vali Hüseyin Avni Coş,  Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, SATSO Başkan Vekili Orhan Yılgenci, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, SESOB Başkanı Hasan Alişan, Ticaret Borsası Başkanı Cevdet Mete, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri, İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Bekir Aktürk, İl Müdürleri, MÜSİAD Başkanı Yaşar Coşkun, SMMMO Başkanı Ertuğrul Kocacık, daire başkanları ve şube müdürleri ile çok sayıda Sakaryalı katıldı. Açılış öncesi Büyükşehir Kent Orkestrası mini bir konser verdi. Katılımcılar gerçekleştirilen açılış töreninin ardından fuar alanını gezerek stantları ziyaret etti. Fuar 18-20 Mayıs tarihleri arasında açık olacak.


 
“Önemli bir istihdam kaynağı”
Programın açılış konuşmasını yapan SAÜ Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Fuarımızı ‘İş-Sizi Arıyor’ ana temasıyla 4. kez düzenliyoruz. Geçtiğimiz yıl 30 bin ziyaretçimiz vardı. İşverenlerin geri bildirimleri ve Büyükşehir Belediye Başkanımızın desteği ile bu yıl işçi ve işvereni daha kaliteli bir ortamda bir araya getiriyoruz. Üniversite mezunları, lise mezunları, işsizler için fuarımız önemli bir istihdam kaynağı. Sakarya’da faaliyet gösteren firmalar ve şehir dışından gelen firmaların işbirliği güçlenecek. Cumhurbaşkanımızın çağrısı ile 2017’de 15 bin artı istihdam planladık. Fuarımız bu hedefimize destek olacak. Fuar tarihlerini bu şekilde belirlememizin sebebi ise mezun olan öğrencilerimizin staj ve iş imkanlarından hemen faydalanabilmeleri” diye konuştu.


 
“Hedef: 2 milyon istihdam”
İşsizliğin sadece Türkiye’de değil tüm dünyada önemli bir sorun olduğunun altını çizen İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Bekir Aktürk, “Dünya üzerinde 200 milyon işsiz var. Son 14 yılda ülkemizde reform niteliğinde istihdam programları ortaya konuldu. Türkiye’de işsizlik oranı dünyanın aksine azalma eğilimi gösterdi. OECD’de işsizliğiz en hızlı azaldığı ülkeler arasında Türkiye ilk sırada yer aldı. Yakın coğrafyamızda yaşanan gerilimler ve 15 Temmuz darbe girişimi ekonomimizi olumsuz etkiledi. İşsizlik artışa geçti. Bu sıkıntılı durum istihdam politikaları ile aşılmaya çalışılıyor. Başlatılan istihdam seferberliği ile 2 milyon insanımızı iş sahibi yapmak amaçlanıyor. Şu anda 1 milyon 77 bin istihdam sağladık. İnşallah Sakarya’da hedeflenen 15 bin, Türkiye genelinde ise 2 milyon istihdam sayısına ulaşacağız. SAGİF’te 100’e yakın firma 4 binin üzerinde açık iş var. İnşallah tamamı dolacak” ifadelerini kullandı.


 
“Nitelikli öğrenciler”
SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, “4-5 yıl önce ilkini düzenlediğimiz fuar küçük ve basitti. Bugün çeşitli katkılarla müthiş bir hal aldı. Bunda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Biz SAÜ olarak önemli bir paydaşız. Üniversiteyi toplum ve kamu kurumları ile buluşturmak için projeler üretiyoruz. İş hayatına kolay adapte olacak şekilde nitelikli öğrenciler yetiştirmeye çalışıyoruz. Türkiye’de Bakanlıklar ve YÖK tarafından araştırmacı üniversiteler kategorisinde değerlendirilmeye alındık. Bu büyük bir başarı. Bu fuarda yapacağımzı çalışmalardan elde edeceğimiz çalışmalar çok önemli.”
 
“Kriz fırsata çevrilmeli”
Fuarın hayırlı olması dilekleriyle konuşmalarına başlayan Başkan Toçoğlu, “Gönül isterdi ki, bu tür fuarların 50-100 yıllık bir geçmişi olsun. Dört yıllıkta olsa bu girişim gençler, iş dünyası ve şehrimiz adına önemli bir gelişme. İlgili tüm aktörlerin SAGİF paydaşı olması ise çok anlamlı. Gençlerimiz tam anlamıyla küresel bir rekabet ortamında hayata atılıyorlar. İçinde bulunduğumuz günler maalesef uzun süreli küresel krizlerin yaşandığı günler. Krizler, tehditleri ve fırsatları bir arada sunar. Bize düşen gelişmeleri doğru okumak ve gerekli tedbirleri zamanında almaktır. Gençlerimiz teknolojik yeniliklerin ve değişimlerin baş döndürdüğü bir çağda hayata atılıyorlar. Kendisini yenilemeyenler bu süreçte yarış dışına atılıyor, iki günü birbirine eşit olanlar kaybediyor” şeklinde konuştu.


 
“Üretmeye devam edeceğiz”
Başkan Toçoğlu, “Baş döndürücü hayatın ortasında bizler de gençlerimizi iş dünyamızla buluşturmaya çalışıyoruz. Ülkemizin her alanda rekabet edebilmesini sağlayacak en büyük kaynak, sahip olduğu dinamik ve nitelikli insan gücüdür. İyi yetişmiş insan gücü ülke ekonomisine, kaliteli mal ve hizmet üretimine büyük katkı sağlayacaktır. Maalasef bir tarafta iş bulamayan gençlerimiz, bir tarafta ise istediği vasıfta eleman bulamayan, eksik kapasite ile çalışan işverenlerimiz var. İnşallah bu tür etkinlikler ilgili muhatapların bir araya gelmesine aracılık edecek, arz ve talep arasındaki makasın daralmasını sağlayacaktır. Sakarya olarak üretmeye  ve Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde başlatılan Milli İstihdam Seferberliğine destek olmaya devam edeceğiz.”


 
“Ara eleman sıkıntısı”
Güzel bir şehirde bulunduklarını vurgulayan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ise, “Tebessüm etmeye, mutlu olmaya hakkımız var. Bir şehir büyüklüğünde üniversitemiz var. Arzumuz çalışmak isteyenleri bir an önce iş bulmasıdır. Ara eleman sıkıntısı ile ilgili gerekli kurumlar çalışma yapıyorlar. 10-11 yaşındaki çocuk işçiliği ve kadın işçiliği ile ilgili sıkıntılar var. İşsizliğin yüzde 12’yi aştığı bir ülkede Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla Sakarya’da 9 bin 300’e yakın insanımız iş buldu. Bir an evvel işsiz kardeşlerimizin de iş bulması çok önemli. İŞKUR kapısında bekleyenlerin, iş bulunca yaşadığı mutluluğu görmek bu fuarın önemini artırıyor” dedi.


 
“Mükemmel bir organizasyon”
Vali Coş da yaptığı konuşmada, “Fuarımızın amacı esas olarak iş arayan ile eleman arayanı karşı karşıya getirmek, iş arayanlara fırsat sunmak, istihdamı ve bu vesileyle üretimi artırmaktır. Bu nedenle destek veren tüm paydaşlara çok teşekkür ediyorum. Geçen yıl düzenlenen fuar çok güzeldi. Bakanımız Süleyman Soylu’da çok memnun kalmışlardı. Bu yıl daha mükemmel bir organizasyon var. İnşallah bu güzel fuarla öngörülen amaçlara ulaşacağız. Sakarya istihdam konusunda kendisine verilen hedefin yüzde 65’ini 4 buçuk ay gibi bir sürede gerçekleştirdi. Bu başarıda emeği geçenleri kutluyorum” dedi.