TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımı ile gerçekleştirilen “Sakarya Oda ve Borsalar Müşterek Meclis Toplantısı”na Sakarya Ticaret Borsası, Akyazı Ticaret ve Sanayi Odası, Akyazı Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanları, Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri iştirak etti.

Toplantıda Sakarya iş dünyasının mesleki, sektörel ve ekonomik mevcut durumuna, sorunlarına yönelik değerlendirme yapıldı.

Divan Başkanlığını TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yaptığı müşterek meclis toplantı divanında SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Mete, Akyazı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şinasi Bayraktar, Akyazı Ticaret Borsası Başkanı Ali Şener Bayraktar yer aldı.

Toplantıda hoş geldiniz dileklerini iletmek üzere bir konuşma yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul “Sakarya’mız, her alanda büyük hedeflere koşan, üretim, istihdam ve ihracat artışında Türkiye ortalamalarının üzerindeki rakamlara ulaşan bir şehir olduysa; yıkık bir kentten marka şehir hedefiyle çalışmalar yaptığımız bir şehir hüviyetine kavuştuysa, işte bu iş dünyamızın azmi ve gayreti, birlik ve beraberlikle gerçekleştirdiği çalışmalar sayesindedir” diye konuştu.

“Birlikte rahmet ayrılıkta azap vardır”

Başkan Kösemusul konuşmasının devamında, “Sakarya iş dünyası olarak ahlaki ilkelerinden asla ödün vermeden dürüst ticaret ve helal kazanç için çaba sarf eden, gücünü güzel Sakarya’mızın tüm Türkiye’ye örnek kardeşlik kültüründen alan çok büyük bir aileyiz. İş dünyamız, Sakarya’mızın değerini biliyor, potansiyelini görüyor ve bizler de iş dünyamıza güveniyoruz. Sizin de her fırsatta dile getirdiğiniz gibi; “Birlikte rahmet; ayrılıkta azap vardır.” Sakarya’mız hamdolsun bu anlayışla çok mesafeler kat etmiş durumdadır. Şehrin tüm yönetenleri ile tüm paydaşlarımızla ortak bir aklı, ortak idealler doğrultusunda kapsamlı iş birliğini oluşturduk. Ancak daha yapacak çok işimiz var. Hızla büyüyen Sakarya’mızı değişim ve dönüşüme hazırlama gayretine iş dünyası olarak en yüksek katkıyı vermek için gayret ediyoruz. Nitelikli göç gelmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Aynı zamanda meclis toplantımızda da ifade ettim. İş dünyamız da şehirle birlikte gelişimini sürdürmelidir. Kendimizi ve kurumlarımızı değişime ve dönüşüme hazırlamak zorundayız. Arge ve inovasyona daha çok yönelerek rekabet ortamının zorunlu kıldığı markalaşma hareketini şehrimizde mutlaka başlatmalıyız. Bizler Sakarya’mızı ihracatta ilk 5 il arasında görmek hedefiyle daha çok çalışmaya, Otomotiv Şehri Sakarya hedefimizi gerçekleştirerek tarımda ve turizmde marka şehir hüviyetine kavuşturma hedefimiz doğrultusunda doğru ve kapsamlı projeler üreterek ilerlemeye devam edeceğiz” dedi.

Kösemusul’un konuşmasının ardından Sakarya’da faaliyet gösteren oda ve borsaların meclis üyeleri tek tek mesleki ve sektörel sorunlarını dile getirdiler. Meclis üyeleri genel olarak üyelerinin üretim ve hizmet anlamında daha iyi sorunsuz çalışabilmelerine destek olma gayretinde olduklarını dile getirerek hizmet ve üretimlerini olumsuz etkileyen sorunların çözülmesi halinde iş dünyasının daha aktif olacağına inandıklarını ifade etti.

Toplantıda SATSO Meclis Üyeleri; Serkan Özçiftçi, Ali İhsan Bakım, Ahmet Çubuk, Oktay Topçu, Bülent Karslı, Fatma Aygün Kahya, Neşet Peker, Öykü Köprülüoğlu, Adem Bilgen, Günay Güneş, Enver Tok, Akyazı Ticaret ve Sanayi Odası Meclis üyeleri Levent Bayraktar, Ahmet Cemal Vardar, Sakarya Ticaret Borsası Meclis Başkanı Recep Pulat sektörel değerlendirmelerde bulundular

Değerlendirme görüşlerin dile getirilmesinin ardından konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Ankara’da bu sorunları çözmek için not aldığını belirterek  ‘Sık sık bana mail atın’’ isteğinde bulundu ve Sakarya, Türkiye ve Dünya ekonomisi üzerine değerlendirmelerde bulundu.

“Risk olarak tanımlayacağımız global gelişmeler var”

Hisarcıklıoğlu konuşmasında; “Sakarya ekonomisi dünya ekonomisidir aslında. Ürettiği %97 sanayi malını yurtdışına pazarlıyor. İhracatta önemli bir yere sahip. Ancak bugün dünyaya baktığımızda Türkiye ekonomisinin olumsuz etkileyebilecek risk olarak tanımlayacağımız global gelişmeler de söz konusudur. İlin ekonomisini siz iş adamları temsil ediyorsunuz. Bu riskler sizi yakından ilgilendiriyor. Dünya ekonomisinde önemli bir parametre olarak bilinen ABD’nin faiz artırması söz konusudur ve bu artırım bir risktir. Ne zaman ilan edeceği henüz belli değil. Bu faiz artırımının etkileri dünyanın riskli bölgelerindeki sıcak paranın ABD’ye doğru kayması şeklinde olabilir, gelişmekte olan ülkelerin para değeri düşer.  Dünyada bizi bekleyen risklerden bir diğeri ise Avrupa Birliği ve AB’nin istihdam problemidir. AB’nin istihdam artışı sıfıra yakın durumda. Yunanistan örneğini yaşadık. Ve Çin riski… Çin ekonomisi büyüme artı istihdam eşittir ihracat şeklinde ilerlemektedir. Çin’deki büyüme dünya devletlerini olduğu gibi bizi de yakından ilgilendiriyor. Çin ekonomisini olumsuz etkileyen unsurlar; küresel kriz sonrasında AB’ni yaşadığı ekonomik kriz, Rus ekonomisinin çökmesi şeklinde temellendirilebilir. Çin’in büyüme hızı yavaşlarken para değeri de düşmeye başladı, Çin borsasının çöküşüyle Çin 20 günde neredeyse bir İngiltere ekonomisini kaybetti. Çin’in ekonomisinin bozulması hepimizi etkiler. Çünkü Çin ciddi bir hammadde tüketicisidir. Bu emtia ihracatını olumsuz etkiler. Böyle büyük bir ekonominin talebi durunca hammadde fiyatları olumsuz etkilenir. Bana ne dünyadan dediğimiz anda ürettiğimizi pazarlayacak ülke bulamayız. Bunları yakından takip etmeliyiz. Dünyanın büyümesi sizi yakından ilgilendiriyor. Tüm bu temel ekonomik riskler kontrol edilemezse Türkiye ekonomisi ve iş dünyası olumsuz etkilenecektir” dedi.

Türkiye ekonomisinin dünyadan görünümü üzerine de değerlendirmelerde bulunan Başkan Hisarcıklıoğlu, “Biz ülke olarak dünyadaki ekonomik gidişattan oldukça etkileniyoruz. Bizi etkileyen çevresel faktörler de var. Örneğin komşu ülkelerle ilişkilerimiz gibi. Komşu ülkelerimiz Suriye; Irak, Ukrayna, Rusya gibi bölgelerle devam eden belirsizliklerden etkileniyoruz. Ülke içinde yaşanan süreçler ve belirsizlik de ekonominin olumsuz gidişatına neden olabilecek ciddi faktörlerdir. Yaşadığımız ve yaşayacağımız seçim süreci iç piyasada durgunlaşma, enflasyonunun, dövizin düşmemesi gibi olumsuz sonuçlara neden oldu. Bunun için yapısal reformlara öncelik verilmeli” diye konuştu.

“Birbirimizi farklılıklarımızla, farklılıklarımıza rağmen sevmeliyiz”

Birlik ve beraberliğin önemine dikkat çeken TOBB Başkanı “Birbirimizi sevmek durumundayız, birbirimizi sevmeye mahkumuz. İnsanlar farklılıkları ile zenginleşir. Birbirimizi farklılıklarımızla farklılıklarımıza rağmen sevmeliyiz. Sakarya bunun çok güzel bir örneği. Biz birliktelikle büyüyen bir ülkeyiz. Bunun bozulmasına izin vermeyelim. İnsanları şucu, bucu diye ayırmayalım” dedi.

Hisarcıklıoğlu konuşmasında Sakarya ekonomisine de değinerek “Sakarya ekonomisi Türkiye ekonomisinin dinamosudur. Öyle olmasa 80 ilden göç almazsınız. Size yapılan yatırım 80 ile yapılmış yatırımdır. Siz Türkiye’siniz. Biz 8 yılda kişi başı geliri üç katına çıkarmayı başarmış bir iş dünyası, bir ülkeyiz. Bunu bir kere başardık yine başarırız. Dünya ekonomisi yavaşlarken biz çok çalışmalıyız. Ben ülkemden umutluyum. Karamsarlığa düşmeden gayretlerimize, üretmeye, çalışmaya devam edeceğiz. Milli Tankı, Milli Treni Sakarya üretiyor. Milli otomobil de Sakarya’ya yakışır. Karasu’da üretilecek. Bu kadar güçlü potansiyele sahip bir ilin iş dünyasını tebrik ediyoruz” şeklinde konuştu.