Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki ve Teknik Eğitimde arzulanan hedefe ulaşılmasında işbirliğinin çok önemli olduğunu benimseyerek, mesleki ve teknik eğitim alanında problemleri tespit etmek ve çözüm üretmek için sektörle işbirliği halinde ilgili paydaşların katılımı ile il istişare toplantıları yaptı ve mesleki ve teknik eğitimde daha nitelikli eğitim vermek için bir takım yasal düzenlemeleri yaparak mesleki ve teknik eğitim alanında birçok yeni uygulama başlattı.

Bu kapsamda; Esnaf ve Sanatkarlık kapsamındaki mesleklerin devamını sağlamak, çırak bulmak, birikimlerini aktarmaya imkan sunmak, çırak öğrencilerin ise yetenek ve ilgileri doğrultusunda güvenilir ortamlarda meslek edinmelerini sağlamak amacıyla Çıraklık Eğitimi on iki yıllık zorunlu eğitim kapsamına alındı.

Ortaokuldan sonra mesleki eğitim merkezlerine kayıt yaptırıp 4 yıllık çıraklık programlarını tamamlayıp ustalık belgesine sahip olan öğrenciler 12 yıllık zorunlu eğitimi tamamlamış olacak. İsteyen çırak öğrenci açık liseye de kayıt olup fark derslerini vererek Meslek Lisesi mezunu da olabilecek ve üniversite sınavlarına girme hakkını elde edebilecek.

Çıraklık programları 3 yılı çıraklık, bir yılı kalfalık eğitimi olmak üzere dört yıllık programlar şeklinde yeniden düzenlendi. Çırak öğrenciler 4 yıllık programı tamamladıktan sonra iş yeri açmak ya da o meslekte çalışabilmek için gerekli olan kalfalık ve ustalık belgesine sahip olabilecek. Çıraklık ve Kalfalık eğitimi süresince 4 yıl eğitim süreci boyunca iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigortaları devlet tarafından karşılanması sağlandı.

Çırak, stajyer öğrenci çalıştıran işletmelere devlet desteği sağlanmıştır. işyerleri ve işletmelerde çırak olarak pratik eğitim gören öğrenciler, meslek liselerinde 12. Sınıfta işletmelerde eğitim gören öğrenciler ve yaz stajı yapan meslek lisesi ve teknik lise öğrencilerine işveren tarafından asgari ücretin yüzde 30’u öğrenci ücreti olarak her ay  (yaklaşık 390 TL) ödenecek iş veren ödediği bu ücretin üçte ikisini devlet desteği olarak yaklaşık 260 TL mesleki eğitim merkezinden her ay alabilecek.

Çırak öğrenci kayıtlarının yıl boyunca yapılması sağlandı. Bu sayede çırak çalıştırmak isteyen işletmelerin ve çıraklık eğitimi almak isteyen öğrencilerin önü açılırken, kayıt dışı çırak çalıştırmaların önüne geçildi.

Meslek liselerinin okulda eğitim gören 10-11-12. sınıf öğrencilerinin de iş kazası ve meslek hastalıkları sigortaları devlet tarafından yapılarak güvence altına alındı.

KOSGEB ile yapılan iş birliği ile Mesleki ve Teknik Okul mezunlarına iş yeri açmak için 50 bin TL karşılıksız, 100 bin TL faizsiz kredi desteği sağlandı.

Yasal mevzuat düzenlemesi ile Meslek Lisesi mezunlarının tümüne Teknisyen unvanı verilmesi sağlandı.

Mesleki eğitim alan ve dallarındaki mesleklerde iş yeri sahibi esnaf ve sanatkarlar ile bu alanlardaki işyerleri ve işletmelerde çalışanların mesleki yeterliliklerini belgelendirmelerini önceki öğrenmelerin tanınması ve denklik yönergesi yayımlandı. İş yeri sahibi esnaf ve sanatkarlar ile bu alanlardaki işyerleri ve işletmelerde çalışanların mesleki yeterliliklerini belgelendirmelerine fırsat verildi.

Yönerge gereği; Alanda Sigortalı ya da Bağ-kur’lu çalışanlar 22 yaşını doldurmaları kaydıyla mesleki eğitim merkezlerine müracaat ederek kalfalık sınavına girebilecekler.

Alanda Sigortalı ya da Bağ-kur’lu çalışanların sigortalılık süreleri beş yılı doldurmuş veya daha fazla ise mesleki eğitim merkezlerine müracaat edip önce kalfalık sınavına girecek kalfalık sınavında başarılı olması kaydıyla ustalık sınavına da girebilecekler. 18 yaşından önceki sigortalılık veya Bağ-kurlu çalışma süreleri dikkate alınmayacak.

Usta öğretici sayısı yeterli olan işletmelerde aynı alanda grup oluşturacak çırak öğrenci sayısı oluştuğu takdirde işletmede eğitim ortamı sağlanması ve işletmenin istemesi kaydıyla çırak öğrenciler haftada bir gün olan mesleki eğitim merkezindeki görmüş olduğu teorik dersleri protokol yapılarak işletmenin eğitim biriminde görebilecek.

Mesleki eğitim alanında sektörlerle işbirliği çalışmaları artırılarak devam etmekte, bu hususta sektörlerle yeni işbirliği protokolleri düzenlenmekte il ve sektör istişare toplantıları yapılmaya devam edilmekte.

Mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarının 2017-2018 öğretim yılından itibaren 7 tema ve bu temalara ait 70 gösterge ile her yıl izlenip değerlendirilmesi performansının ölçülmesi başarılı olan okul ve kurumların ödüllendirilmesine yönelik çalışmalar başlatıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan bu çalışmaların uygulamaları İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki Eğitim Merkezleri ve Meslek Liseleri tarafından gerçekleştiriliyor. Ayrıca Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından il genelindeki Mesleki Eğitimin daha nitelikli olması için Mesleki ve Teknik Eğitim alanında proje çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğu, yakın bir tarihte projenin tanıtımı yapılarak uygulamaya geçileceği belirtildi.