Okul şiddeti üzerine hazırlanan ve disiplin, devamsızlık, öğrencilerin özgüven kaybı gibi konulara önlem alınması için farkındalık oluşturan projenin İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı ile protokolü bulunuyor.

Erenler’de Yücel Ballık Ortaokulu ve Halit Evin Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde sunum yapan MEB-DER Proje Ekibi Üyesi Rehber Öğretmen ve Psikolojik Danışman Kuaybe Nagehan Özder; “Zorbalık genel olarak 3 başlık altında toplanır: fiziksel zorbalık, sözel zorbalık ve sosyal zorbalık. Vurmak, tekme atmak, tırmalamak ve tükürmek gibi davranışlar fiziksel zorbalığın içindedir. Sözel zorbalık olarak nitelendirilen davranışlara örnek olarak isim takmak, alay etmek, iğnelemek, küçük düşürmek, hakaret etmek, söylenti çıkarmak sayılır. Dışlama, görmezden gelme gibi davranışlar ise sosyal zorbalığa örnektir. Dolaylı zorbalık ise kurbanın eşyalarına zarar verme halinde de görülür.

Zorbalık döngüsünde temel olarak iki grup yer alır: zorba ve mağdur. Zorba, zorbalığı başlatan, kurbandan fiziksel ve psikolojik olarak daha kuvvetli konumda olan ve kurbana zarar veren bireydir. Mağdur ise zorbanın tekrarlı zarar verici davranışlarına maruz kalan bireydir” şeklinde konuştu.

Bu tür davranışlara maruz kalan öğrencilerin, okul içerisinde önlemlerin alınması için rehberlik servisi ile görüşmesini isteyen Özder, “İletişimde kalın. Okulun zorbalığı önleme çalışmaları yapmasını talep edebilirsiniz. Her okulun zorbalığı önlemek amaçlı bir çalışmada bulunması, çocukların okulda kendilerini güvende hissederek, rahatlıkla eğitimlerine devam edebilmeleri açısından büyük önem taşır” dedi.

MEB-DER Milli Eğitimciler Birliği Derneği Başkanı Ali Akıllı da velilere seslenerek, “Çocuğunuzun başka çocuklara sataştığı için başının derde girdiğini ya da bir zorba olarak yaftalandığını öğrenmek şaşırtıcı ve üzücü olabilir. Bu haberleri hazmetmek zor olacağı gibi, bununla bir an önce baş etmek de bir o kadar önemli. Zorbalık ister fiziksel olsun ister sözel, durdurulmadığı takdirde daha saldırgan ve antisosyal davranışlara yol açabilir ve çocuğunuzun okul başarısını engelleyebilir, arkadaşlık kurma ve sürdürme becerilerini kötü etkileyebilir.

Çocuğunuzun davranışının ardında yatan sebepleri anlamaya çalışın. Bazı durumlarda çocuklar öfke, hayal kırıklığı ya da güvensizlik gibi güçlü duyguları yönetmekte zorlandıkları için zorbalık ederler. Başka durumlardaysa çatışmaları çözmek ve farklılıkları anlamak için dayanışma içeren yolları öğrenmemişlerdir” şeklinde konuştu.

Akıllı ayrıca, zorbalığı ciddiye alın, çocuklara başkalarına saygı ve nezaketle yaklaşmayı öğretin, iyi davranışları yüreklendirin ve kesinlikle iyi bir örnek olun diye vurguladı.