Özel Beyhekim Hastanesi Doktorlarından Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Tuncay Şafak, Varikoselin tedavisi hakkında yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Varikosel tüm dünyada olduğu gibi ülkemizdede oldukça yaygın görülmektedir. Testislerin toplardamarlarının genişlemesi, varisleşmesi varikosel olarak adlandırılır. Genç erkeklerde çocuk sahibi olmayı engellemesinin yanında testislerde ağrı, ilerlemiş yıllarda testislerde küçülmeye neden olabilmektedir. Varikosel spermlerin yapısınıda bozup düşüklere ve anomalili bebek doğumlarınada yol açabileceğinden mutlaka tedavi edilmesi önerilmektedir.

Varikoselin tedavisi ameliyatla genişlemiş toplardamarların kesilip çıkarılması esasına dayanır. Özellikle mikroskop ile (mikrocerrahi) yapılması Avrupa Üroloji Birliği tarafından da önerilmektedir. Mikrocerrahi ile genişlemiş toplardamarların yanında ileride varisleşme ihtimali bulunan çok küçük toplardamarlarıda bağlayıp keserek hastalığın tekrarlamasının önüne geçiyoruz. Bu ameliyatta küçük atardamar ile toplardamarların birbirinden ayırt edilmesi çok önemlidir. Mikroskop kullanılsa dahi bazen bu ayrım oldukça güç olmaktadır. İşte bu amaçla geliştirilmiş olan introperatif mikrodoppler cihazını kullanarak küçük atardamarları çok net şekilde fark edip atardamarlara zarar vermeden çok küçük toplar damarları güvenle bağlayıp kesebiliyoruz. Bu işlem sonucunda ameliyatın başarısı en maksimum düzeye çıkmakta, ameliyata bağlı yan etkiler minimum düzeye inmekte ve hastalığın tekrarlama ihtimali yok denecek kadar azalmaktadır.

Kliniğimizde intraoperatif mikrodoppler eşliğinde mikrocerrahi varikosel ameliyatını başarıyla uygulamaktayız."

Bilgi için: tuncaysafak.com