Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümünde görevli Prof. Dr. İbrahim Tekeoğlu ve SAÜ Mühendislik Fakültesi öğretim görevlileri tarafından bel ve sırt bölgesi fıtık rahatsızlığı bulunan hastalara tedavi amacıyla geliştirilen traksiyon cihazı, oturarak ağrısız ve kalıcı tedavi imkanı sunuyor.
“Fıtıkta tedavi amacıyla geliştirildi”
Cihazı kısaca tanıtan Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümünde görevli Prof. Dr. İbrahim Tekeoğlu, “Cihazımız ‘Spinal Traksiyon’ cihazı. Bu cihazı Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve Tıp Fakültesi olarak birlikte geliştirdik. Cihazımızın fonksiyonu bel fıtığı hastalarında tedavi amacıyla kullanılmasıdır. Normalde vücut cihazları hastayı yatırarak ve hasta üzerindeki giysileri çıkartarak çekim yaparlar, fonksiyon oluştururlar. Oysa bu cihaz hastayı yatırmadan, rahat bir pozisyonda, oturur şekilde hastanın bel fıtığı tedavisini yapmaktadır” dedi.

“Türkiye’deki dizaynı tamamen üniversitemiz tarafından yapıldı”
Geliştirilen cihazın dizaynının sadece SAÜ’de yapıldığını belirten Tekeoğlu, “Cihazımız bel çekme cihazı olarak ifade edebileceğimiz traksiyon cihazıdır. Bu cihazda fizik tedavi ünitelerinde, traksiyon amacıyla bel ağrısı olan hastalarda kullanılmaktadır. Günümüzde bildiğimiz gibi bel ağrısı, bel fıtığına bağlı bel ağrıları ve diğer nedenlere bağlı bel ağrıları çok yaygın görülmektedir. Özellikle çalışan genç bayan ve erkeklerde bel ağrısı sık görülmektedir. Bu cihazımız traksiyon yaparak, bel fıtığının iyileşmesine katkıda bulunmaktadır. Normalde kliniklerde bulunan cihazlarda, hastayı yatırarak, göğüs ve belinin altına kemerler bağlanarak çekme işlemi yapılmaktadır. Ancak bu cihazda biz hastayı yatırmadan, oturduğu yerde çekme işlemini gerçekleştiriyoruz. Cihazın Türkiye’deki modeli ve dizaynı tamamen üniversitemiz tarafından yapıldı. Cihaz, mühendislik fakültesi öğretim görevlileri tarafından dizayn edilerek, gerçek boyutta üretilmiştir. Cihazın bu boyuttaki haliyle yapılan çalışmalarda, elimizdeki klinik verilere, bilimsel çalışmalara göre bu cihaz omurlar arasını açmakta ve bu şekilde de fıtığın tekrar yerine oturmasına yardımcı olmaktadır” diye konuştu.

“Cihaz hastayı yormuyor"
Geliştirilen cihazın hastayı yormadığını da belirten Tekeoğlu, “Cihaz hastayı yormadan son derece konforlu ve rahat bir şekilde işlemi gerçekleştiriyor. Hasta üzerindeki giysileri bile çıkarmadan cihaza oturarak tedavisini olmakta. Hasta memnuniyeti açısından son derece yüksek memnuniyet veren bir cihaz. Fizik tedavi uygulamaları örneğin; bel ağrısı ve disk ağrısı vakası için söylüyorum eğer hasta fizik tedaviye girecekse 14 seans uygulanmaktadır. Bu seans uygulamaları içerisinde uygulamalar ile birlikte bel çekme işlemi yapılmaktadır. Cihazımız ticari boyuta hazırlanmıştır. Cihazın marka tescili yapıldı. Ayrıca cihazın, fikir hakları alındı. Dolayısıyla cihazımızı şu anda sanayicilerimize üretim lisansı anlaşması ile devretmek durumundayız. Herhangi bir tıbbi cihaz üreten sanayicimiz bu cihazı kabul ederse biz bir sözleşmeyle üretim hakkını sanayicimize devrederek, ülkemizdeki bütün sağlık merkezlerinde cihazımızın kullanılmasını sağlamış olacağız. Bu cihaz gerçek boyutlarda bir prototip. Dolayısıyla bu prototipi biz sanayicilerimize göstermekte ve anlatmaktayız. Talep olursa cihazı devredeceğiz” şeklinde konuştu.

“Cihazı kullandım merdiveni kendim çıkar oldum”
Cihazı kullandıktan sonra merdivenleri tek başına çıkabildiğini belirten hasta Fikret Tezcan, “Ben yatalak bir hastaydım. Bölüm başkanı İbrahim hocamızın hastasıydım. Kendisi bana bir cihazın olduğunu ve uygulamaya geçtiğini söyledi. Normal şartlarda 14 gün yatacaktım. Fakat bu cihaza girip çıktığım 6'ncı gün sonunda merdivenleri kendim yürüyüp çıkmaya başladım. Yaklaşık bir yıldır herhangi bir sıkıntı yaşamıyorum. Tedaviden çok memnun kaldım” ifadelerini kullandı.