Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda, belirli koşullarda öğrencilerin kılık kıyafetleri serbest olabilecek. Bakanlık bununla ilgili bir yönetmelik yayımladı. Yönetmeliğe göre, öğrenciler okulda tek tip kıyafet giymeye mecbur tutulamayacak.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan, "Milli Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik" gereğince belli sınırlamalar haricinde okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık kıyafet seçimi serbest bırakıldı.

Yönetmelikte imam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programlı liselerin imam-hatip programlarında okuyan kız öğrencilerin tüm derslerde, seçmeli Kur’an-ı Kerim derslerinin yer aldığı diğer ortaokul ve liselerde ise sadece Kuran-ı Kerim dersinde başlarını örtebilecekleri belirtildi.

Öğrencilerin yaş grubu özelliklerine göre temiz ve düzenli bir kıyafet giymelerinin öngörüldüğü yönetmelikte atölye, işlik ve laboratuvarlarda önlük veya tulum, işyerlerinde ise yapılan işin özelliğine uygun kıyafet giyeceklerinin belirtildiği yönetmelikte, beden eğitimi ve spor derslerinde eşofman, diğer spor etkinliklerinde ise etkinliğin özelliğine uygun kıyafet giyecekleri belirtildi. Ancak bu tür kıyafetlerin de tek tip olma zorunluluğu ortadan kaldırıldı.

Yönetmelikte kılık ve kıyafetle ilgili bir takım sınırlama da getirildi. Buna göre, öğrenciler, öğrenim gördükleri okulun arması ve rozeti dışında nişan, arma, sembol, rozet ve benzeri takıları takamayacak. İnsan sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve mevsim şartlarına uygun olmayan kıyafetler iye yırtık veya delikli kıyafetler ile şeffaf kıyafetler giyemeyecek. Vücut hatlarını belli eden şort, tayt ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyemeyecek. Siyasi sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyaller ve giysiler kullanamayacak.

2012-2013 öğretim yılının sonuna kadar mevcut yönetmelik hükümleri uygulanmaya devam edecek. 2013-2014 öğretim yılında ise sadece isteyen öğrenciler daha önceki yıllarda okul yönetimince belirlenen önlük ve okul üniformalarını giyebilecek.