Seminere; Vali Ahmet Hamdi Nayir, Vali Yardımcısı Mehmet Fatih Çiçekli, Kaymakamlar, Belediye Başkanları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Sebahattin Dökmeci, Sıfır Atık Yönetimi Şube Müdürü Hülya Çakır, bakanlık yetkilileri, daire müdürleri, STK temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Program öncesi yetkilendirilmiş kuruluşlar ile bakanlık stantlarını gezen Vali Nayir, daha sonra protokol üyeleri ile birlikte salona geçti.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, “Sıfır Atık” film gösterimi yapılırken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık Yönetimi Şube Müdürü Hülya Çakır tarafından, “Sıfır Atık Yönetimi”ne dair yapılan çalışmalar ve yapılması gerekenlerle ilgili bilgiler de verildi.

Öncelikle Sıfır Atık semineri vesilesiyle Sakarya’da bulunmaktan ve buradaki ilgi ile alakayı görmekten memnuniyet duyduğunu ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Sebahattin Dökmeci, “Günümüz dünyasında başta şehircilik olmak üzere; ekonomi, kalkınma, teknoloji, tarım ve gıda, su kaynakları, insan hakları, sağlık ve turizm gibi çevre konuları, hayatımızın her safhasını etkilemektedir. Doğal kaynaklardan sağlanan üretim, artık insanlığın tüketim hızına yetişememektedir. Dünya Bankası raporlarına göre yılda 1,3 milyar ton olan evsel atık miktarının 2025 yılında 2,2 milyar tona ulaşması beklenmektedir. Dünyada atığın yüzde 52’si depolama alanlarında gönderilmektedir. Aynı rapora göre bu alanda yapılan yıllık harcamanın ise, 205 milyar dolar olduğu tahmin edilmektedir. 2025 yılında bu rakamın 375 milyar dolara çıkması bekleniyor.

Ülkemizde de benzer artışları görmek mümkün. 1995 yılında oluşan evsel atık miktarı 17 milyon ton iken, 2015 yılına gelindiğinde bu değerin 31 milyon tona ulaştığını görüyoruz. 2023 yılında ise bu miktarın ülkemizde 38 milyon tona ulaşması bekleniyor. 2023 hedefimiz; çevre politikalarını kalkınma politikaları ile entegre etmiş, enerji verimliliğini yaygınlaştırmış, temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırmış, yüksek yaşam kalitesi ve refahı tüm vatandaşlarına düşük karbon yoğunluğu ile sunabilen bir ülke olmaktır” dedi.

Her ferdi, her toplumu ve insanlık ile geleceği ilgilendiren, çevre gibi bir konuda ilimizde düzenlenen bu semineri çok kıymetli bulduğunu ifade eden Vali Ahmet Hamdi Nayir de, “Muhterem Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde yürütülmekte olan ‘Sıfır Atık Projesi’nin, hem milletimizin desteği hem de kamu kurum ve kuruluşlarımızın ilgisiyle bir çığ gibi büyüyerek, bir seferberlik halinde faydalı çalışmalar ortaya çıkaran bir proje olduğunu görüyoruz, İnşallah devamı da gelecektir. Bu tür seminerler farkındalığının artırılması açısından, yeni genç nesle de bunu aktarmak bakımından önemli bir yer tutacaktır.

Çevre hepimizin ortak paydası, çevre bugünümüz ve geleceğimizdir. Korunan çevre zenginliğimizdir, korunmayan çevre ise felaketimiz olacaktır. Bunu 7’den 70’e herkesin fark edip görmesini sağlamamız lazım. Atalarımızdan bize miras değil de, gelecek nesillerden emanet aldığımız bir çevreyi yaşıyoruz, dolayısıyla her bir ferde düşen üst sorumluluklar var. Şunu hepimiz çok iyi bilmeliyiz ki; ‘En güzel tamirat tahrip etmemektir. En güzel temizlik kirletmemektir. En güzel tasarruf da, israf etmemektir.’ Önleyici tedbirleri en başta aldığımız zaman, bu problemlerin çözümünde çok daha etkili, çok daha verimli olacağımızı bilmemiz lazım. Doğa için de, çevre için de tahrip ettiklerimizi sonradan tamir etmeye çalışmamızın maliyeti çok büyük olacaktır. Dolayısıyla en başından tedbirleri alarak, eğitimi en öne koyarak bu konuda yapabileceklerimizi fertlerimize de bir davranış haline getirecek şekilde yol almamız gerekiyor. Bu Sıfır Atık projesi de, geleceğe katkı sağlayacak bir hareketle, başarılı bir şekilde uygulanmaya devam ediyor.

Kamu kurum ve kuruluşlarımızın projeye vermiş olduğu destek çok büyük önem arz ediyor. Bu proje kapsamında 2018 yılında Sakarya’mızda kamu kurum ve kuruluşlarında toplamda 43 tonluk bir kazanım sağlanmış ve bu da ekonomiye girdi olarak geçmiş durumda. Bunun 14,7 tonu kâğıt atıklarından oluşmuş. Ama asıl büyük kısım, konutlarda 588 tonu kağıt, diğerleri de cam ve diğer karışık materyaller olmak üzere 13 bin 266 tonluk bir malzeme, ‘Sıfır Atık projesi’ kapsamında ekonomiye kazandırılmış. Bu projenin başarıya ulaşması için, bu farkındalığı artırmalı ve mutlaka devam ettirilmeliyiz. Hiçbir başarı takip edilmedikçe yükselmez, takip edilmedikçe aynı ayarda kalmaz. Deyim yerindeyse biraz bisiklet sürmek gibi, pedalları çevirmeyi bırakırsanız düşersiniz. Bunlar da bizim için önemli, bizim için kıymetli veriler ama sürdürülmesi gereken, takibi gereken konulardır. Ama asıl büyük kısım, konutlarda 588 tonu kağıt, diğerleri de cam ve diğer karışık materyaller olmak üzere 13 bin 266 tonluk bir malzeme, Sıfır Atık projesi kapsamında ekonomiye kazandırılmış. Bu projenin başarıya ulaşması için, bu farkındalığı artırmalı ve mutlaka devam ettirilmeliyiz. Hiçbir başarı takip edilmedikçe yükselmez, takip edilmedikçe aynı ayarda kalmaz. Deyim yerindeyse biraz bisiklet sürmek gibi, pedalları çevirmeyi bırakırsanız düşersiniz. Bunlar da bizim için önemli, bizim için kıymetli veriler ama sürdürülmesi gereken, takibi gereken konulardır.

Milletimizin tamamının geleceğe ait bu sorumluluğu bilerek, ‘Sıfır Atık Projesi’ndeki rolünü tam olarak üstlenmesi lazım. Çünkü bu tek kişilik bir iş değil, ekip başarısıdır, hep birlikte bunu başaralım, günümüze ve geleceğimize hizmet etmiş olalım.

Bu projeye kıymet veren, salonu ve fuayeyi dolduran bütün Sakaryalılar ile emek veren kamu kurum ve kuruluşlarımıza, ayrıca bu programı ilimizde düzenleyen bakanlık yetkililerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Sıfır Atık Yönetimine dair skeçlerin de yer aldığı seminerde, katılımcılara bilgilendirme broşürleri de dağıtıldı.