Sulu olması ve lezzetiyle ünlenen Geyve ayvası, iç piyasanın ihtiyacının önemli kısmını karşılamasının yanı sıra birçok Avrupa ülkesine de ihraç ediliyor. Ekim ayı içerisinde toplanmaya başlanan ayva meyvesi, üreticinin yoğun bakım mücadelesinden sonra hasat dönemine geldi.

"Geyve Belediyesi ayvanın patentini de aldı"
Geyve Belediyesi'nin ayvanın patentini aldığını belirten 30 yıldır çiftçi ve üretici Fatih Erdoğan, "Geyve'de yaşıyorum ve çiftçilik ile uğraşıyorum. Biz burada ayva yetiştiriyoruz ve ayva bahçelerimiz var. Mücadelemizin yüzde 80'i ayva adına. Geyve Belediyesi ayvanın patentini de aldı. Bu sene rekoltede irilik olarak çok güzel. Kaliteyi yakaladık. Ayvalarımızın bu sene güzel olmasından memnunuz. Diğer çiftçi arkadaşlarımız ile sürekli irtibat halindeyiz. Bu sene hava şartları ayva yetiştirmeye çok elverişliydi. Güzel bakımlı, gübresini, suyunu, teklemesini ve budaması yapıldıktan sonra ayva veriminin kalitesini yakalarız. Vatandaşlar ise iyi ayvayı nasıl anlıyor dersek, zaten ayva tezgahta kendini belli eder. Duble ayva, iri ayva, sarı ayva kendini tezgahta resim gibi sergiler" dedi.

"Ayva meyvesini ye çocuğun güzel olsun"
Ayva'nın bir çok vücut rahatsızlığına iyi geldiğini de belirten Erdoğan, "Haftada bir defa öldürücüsünü ve iç kurdunu sistemik ilaçlar ile ilaçlayarak mücadelesine devam ediyoruz. Ayva mideye çok iyi gelir. Bir de bir rivayete göre hamile hanımların, ayva aş erdikleri zaman ayva yerlerse doğacak çocuklarının çok güzel olacağı söyleniyor. Ayvanın her derde şifa olduğunu biliyoruz. Yurtdışında bir çok yerde ihraç ediliyor; Rusya, İtalya ve Avrupa ülkelerine ihracat oluyor. Geyve olarak Türkiye'nin yüzde 80 ayva ihtiyacını karşılamaktayız ve bundan da gurur duyuyoruz" diye konuştu.