C vitaminini ağızdan aldığınızda, bir çuval da alsanız, bir gram da alsanız bağırsaklarınızın emilim kapasitesi ile kanda oluşturabileceğiniz seviye sınırlı. Bu konsantrasyon antioksidan. Ancak C vitamini ilginç bir molekül. C vitaminini kanda yükseltirseniz bu kez C vitamini antioksidan değil pro-oksidan yani artık o zararlı hidrojen peroksit oluşturan bir forma dönüyor. Biz buna farmakolojik dozda C vitamini diyoruz. Bunun anlamı nedir, o artık bir nevi ilaç. En az 7.5 gram damardan. Bunun farkı ne? C vitamini moleküler yapı olarak yüzde 90 şekerle aynı. Siz damardan yüksek dozda C vitamini aldığınızda iki etkisiyle karşılaşıyorsunuz. Bunlardan biri anti tümör etki. Kanserli hücre bunu şeker sanıp alıyor ama bu bir asit ve kanser hücresinde hidrojen peroksit oluşturuyor. Kanser hücresinin en önemli dezavantajlarından bir tanesi bu, antioksidan kapasitesi çok düşük. İşte eklediğiniz C vitamini orada bir oksidasyon yaratıp onu aldatıyor ve kanser hücresini direk öldürüyor. Normal hücrelere ise hiçbir yan etkisi yok

Yüksek doz iv C vitamininin vücuda çeşitli faydaları olduğu birçok çalışmada gösterilmiştir. Bunlardan bazıları şunlardır: Kanser oranını azaltma, immüniteyi güçlendirme, sigara dumanı ve hava kirliliğine karşı etkili olma, yara iyileşmesini hızlandırma ve katarakt riskini azaltma olarak sayılabilir. C vitamini anti-oksidan ve immün sistemi güçlendirici özelliği sayesinde birçok durumda faydalıdır. C vitamininin değerli olduğu bazı durumlar şunlardır: - Astım - Hipertansiyon - Ateroskleroz - Ürtiker - Otoimmün hastalıklar - Enfeksiyonlar - Kanser - İnfertilite - Kandida enfeksiyonu - Maküler dejenerasyon - Kapiller frajilite - Menapoz - Katarakt - Mitral valf prolapsusu - Servikal displazi - Multipl skleroz - Krohn hastalığı - Osteoartrit - Soğuk algınlığı - Parkinson hastalığı - Kroner arter hastalığı - Periodontal hastalık - Diabet - Peptik ülser - Egzema - Periferal vasküler hastalık - Safra kesesi hastalığı - Preeklamsi - Yorgunluk - Romatoid artrit - Diş eti iltihabı - Deri ülserleri - Glokom - Spor yaralanmaları - Hepatit.

Eğer bir hastaya yüksek doz C vitamini verecekseniz, bu konuda uzman bir hekimin bunu yapması gerekir. Çünkü bir takım böbrek fonksiyonları, enzimler çok önemli. Normal hücrelere zarar vermediği anlaşıldıktan sonra verilmesi lazım. Daha da güzel tarafı radyoterapi ve kemoterapi ile birlikte uygulayabiliyorsunuz ve onların etkisini de arttırıyor.