Seçimler bitti. Herkes seçimin kaybedenlerini ve kazananlarını konuşuyor. Kaybedenlerin başında anket firmaları geliyor. Seçimin kazananı ise yine milletin feraseti olmuştur. Türkiye seçmeninin genel yaklaşımı var ki bu çok ilginç bir şekilde her seçimde kendisini gösteriyor. 7 Haziranda herkese öyle mesajlar vermişti ki bu mesajları alanlar ile almayanlara faturayı 1 Kasımda kesti.

Ak Partiye; ülkesel gelişim dönüşüm iyi de benim kişisel refahım ne olacak… Ak Partililerin safahatları makamları mevkileri araçları var… Böyle gitmez dedi…

Ak Parti ne yaptı? Seçim beyannamesini buna göre oluşturdu. Anladım. Hatalarımızı gördük. Gereğini yapacağız dedi.

CHP’nin seçim sonrası uzlaşı içerisindeki görüntüsünü ödüllendirdi. Bu şekilde devam et dedi. Bir nevi ilk defa CHP’yi yedeğe aldı. CHP üzerinden de diğer partilere mesaj gönderdi. CHP’nin en büyük problemi hala söylemi ile geçmişte ve şu anda temsilcilerinin uygulamaları. CHP hala bu sorunu aşamadığı için oy artışı sınırlı kaldı.

MHP; seçimin kaybedeni olan MHP, genel başkanının “hayırcı” tavrının kurbanı oldu. Kendisine halkın uzattığı iktidara ortak olma imkanını elinin tersi ile itmenin sonucunu sandıkta ödedi. Burada MHP ve yönetiminin suçu halka yıkmadan oturup düşünmesi gerekiyor. Belki de parti yönetiminde bir yenilenmeye gitmesi gerekiyor. Ancak bu Genel Başkan değişikliği olmadan halka yansımayacağı için bir Genel Başkan değişikliği olur mu yoksa bu oy yeter mi denilecek bunu parti yetkilileri karar verecek. Ancak bu kadroya güven duymadığını sandık göstermiştir.

HDP; halkın geniş bir kesiminden oy alarak 7 Haziranda başarılı olan HDP terör ile arasına sınır koyamamanın, insanların zekaları ile alay etmenin karşılığını sandıkta görmüştür. Ancak yine o feraset gereği bu dönemde mecliste tutulmuştur. Kendisine 2. Kredidir bu. Ya Türkiye partisi olacak. Tüm vatandaşları düşünerek hareket edecek ya da alfabeden yeni seçecekleri harflerle aynı kişiye farklı elbise giydireceklerdir.

Basın, kendi gibi düşünmeyen herkesi öteleyen “merkez medya” yeni bir tokat yedi. Bunu seçim gecesi televizyonları başına geçen herkes ekranlardaki sunucuların yüzlerinde gördü. Bu kadar belli etmemeleri gerekirdi!

Paralele yapı, halk onlara yaptığınızı gördük. Diyerek kırmızı kart çıkartmıştır.

Kedi; evet trafolara giren kedi. O kedi dün hiçbir şeye karışmadı. Gitti uyudu… Seçimler de tertemiz bir şekilde geçti.

Sandık müşahitleri, parti temsilcileri; son 2 yılda 4 seçim atlatan parti gönüllüleri dün hepsi yüzlerinin akı ile bu süreci tamamladılar. Hepsine ülkemizin gelişimi için verdikleri katkı için teşekkür ediyorum. Zira onların çabası görülmeyen ama çok önemli bir çaba. Dün dolaştığım okullarda her partiden görevliler son ana kadar çalıştılar. Görünmez kahramanlara selam ediyorum.

Şimdi ne olacak?

Yeniden iktidar olan Ak Parti, içinden 5. Parti çıkacağı, senaryolarını şimdilik ertelenmesini sağladı. Önünde devasa sorunlar bekliyor. Terör, paralel yapı, ekonomi, eğitim, adalet vs. her alanda bu güne kadar sürekli günü kurtarma ve geçici pansuman tedbirlere başvuran Ak Partinin karar vermesi gerekiyor. Ya yine pansuman tedbirler ile yol alacak ya da sorunları kökünden halledecek. 2019 daki tamam mı devam mı da buna göre belli olacak. Zira 7 Haziran 1 Kasım arasındaki %8 lik oyun emaneten geri döndüğünü ve her an daha fazlasını da alarak gidebileceğini göstermiştir.

CHP, MHP ise parti yönetiminde değişiklik yapıp yapmamaya karar verecekler. Eğer değişiklik yapılacak ise tam zamanıdır. Zira normal şartlarda yeni seçimlere 4 yıl var. Bu süreç yeni bir Genel Başkanın çıkması tavrını tarzını oluşturması ve teşkilatını da buna göre dizayn etmesi için yeterli bir süre. Kaset gibi olağanüstü girişimlere gerek kalmadan bu değişim ve dönüşümün yapılması gerekmektedir.       

HDP ise kararını verecek. Ya Türkiye ile ya kandil ile köprüleri yıkacak. Zira bu süreçte yanında yer alan tüm yapılar da tavrını tekrar gözden geçirecektir. Bunun en önemli göstergesi de dün gece CNN ‘de Sayın Ertuğrul Özkök’ün açıklamaları ve bu sabah çıkan Hürriyet’in kullandığı dildir. Zira seçim geçmiştir. Kazanan kaybeden seçim sonuçları ile olduğu kadar seçim sonucunda aldığı tavır ile de kazanır ya da kaybeder…

Saadet ve BBP… Ya değişiklik yapacaklar ya da bir dahaki seçim daha da az oy alacaklar…