İslam tarihinde en tartışmalı isimlerden biri olarak Yezid görülür. Yazımızda Yezid’in iyi mi kötü mü olduğuna değinmeyeceğiz. Bu ilahiyatçıların dinler tarihiyle ilgilenenlerin konusu. Biz, Yezid hakkında kaleme alınmış bir kitabı anlatacağız.Prof. Dr. Ü

İslam tarihinde en tartışmalı isimlerden biri olarak Yezid görülür. Yazımızda Yezid’in iyi mi kötü mü olduğuna değinmeyeceğiz. Bu ilahiyatçıların dinler tarihiyle ilgilenenlerin konusu. Biz, Yezid hakkında kaleme alınmış bir kitabı anlatacağız.

Prof. Dr. Ünal Kılıç, ‘Tartışmaların Odağındaki Halife Yezid’ adlı eserinde, Emevi halifelerinden  ikincisi olan Yezid bin Muaviye’yi anlatıyor. Yezid dönemiyle ilgili çalışmaların genellikle  mezhebi veya siyasi eleştiriler ve bu eleştirilere reddiye şeklinde olduğunu belirten yazar, eleştiri ve reddiyenin ise o dönem hakkında önyargıyla yaklaşma sonucunu doğurduğunu ifade ediyor. Yezid döneminde yer alan olaylarda taraflardan birinin Hz.Peygamber’in (s.a.v.) torunu Hz.Hüseyin olması ve onun şehit edilişinin Şii ve Alevi kesimlerce propaganda unsuru olarak kullanılmasının, Yezid hakkında doğru bilgilere ulaşılmasını zorlaştırdığını savunan yazar, Sünni tarihçilerin ise genelde, Yezid dönemi olayları hakkında değerlendirmede bulunmaktan ziyade, ulaşabildikleri rivayetleri nakletmekle yetindiklerini belirtiyor.

Tarihin gerçekleştiği şekilde nakledilmesinin, elde edilecek netice açısından da gerekli olduğuna değinen Prof. Dr. Ünal Kılıç,  Yezid’in hayatı ve döneminin tarafsız bir şekilde incelenmesinin, incelenirken itham ve reddiye yerine, hadiselerin oluş sebebinin ve tarafların rollerinin net bir şekilde sunulmasının öneminden bahsediyor. Yezid’in hayatının tüm yönleriyle ortaya konulmasının, objektiflikten uzak bilgilerin düzeltilmesine ve doğru neticeye ulaşmada katkı sağlayacağını vurguluyor.

Kayıhan Yayınları tarafından yayımlanan eser yedi bölümden oluşuyor. Birinci bölümde Yezid’in doğumu, yetişmesi, idari ve siyasi alanda yükselişi; ikinci bölümde Yezid’in veliaht tayin edilmesi; üçüncü bölümde Muaviye’nin ölümü ve Yezid’in hilafete geçişi, dördüncü bölümde Hz.Hüseyin’in Yezid’in halifeliğine karşı mücadelesi ve Kerbela vakası, beşinci bölümde Kerbela sonrası Yezid’in muhalifleriyle mücadelesi, altıncı bölümde Yezid dönemindeki diğer önemli olaylardan isyanların bastırılması, fetih hareketleri, idari ve mali alandaki icraatları, son bölümde ise Yezid’in ölümü, şemaili ve şahsiyeti ile Yezid’in tekfir ve telin edilmesi meselesinde, Yezid’e laneti caiz görenlerle karşı çıkanların görüşleri aktarılıyor.