Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aynen böyle dedi.

Kim bu zalimler?

Son günlerde koronavirüs salgını haberlerinin bile önüne geçmeyi başaran, özellikle de gıdada yaşanan fahiş fiyat artışlarına sebep olanlar.

Ülkenin içinde bulunduğu durumu fırsata çevirmek için adeta birbiriyle yarışan fırsatçılar, gerçekten de vatandaşı bezdirdi.

Bugün aldığınız bir ürünü, yarın aynı fiyata bulmanız neredeyse imkansız.

Fiyat artışı yapmıyormuş gibi görünenler ise gramajdan çalarak bu işi yürütüyorlar.

Tabi şikayetlerin ardı arkası kesilmeyince yetkililer de harekete geçti.

Bir süredir ülke genelinde denetimler aralıksız sürüyor. Tespit edilen fırsatçılara da anında ceza kesiliyor. Ancak cezaların ödül olduğunu daha önce de dile getirdik.

Çünkü, ödüyorlar cezayı ama değişen bir şey olmuyor. Aynı taktikle zam yapmaya, vatandaşı sömürmeye ve dolayısıyla da zulüm etmeye devam ediyorlar.

Cezaların caydırıcı olmaması üzerine hükümet daha ağır yaptırımlar hataya geçirmek üzere harekete geçti.

Gıda Komitesi bir toplantı yaptı ve bu konuda neler yapılabileceğini değerlendirdi. Uluslararası arz-talep gelişmeleri ve salgının seyri göz önünde bulundurularak, bazı gıda ürünlerinde son aylarda alınan tedbirlerin fiyatlar üzerindeki etkileri konuşuldu.

Ve tarımsal ürünlerle gıda piyasalarındaki gelişmeler konusunda zamanlı kararlar almaya fayda sağlayacak Erken Uyarı Sistemi'nin oluşturulmasına karar verildi.

Erken Uyarı Sistemi geniş kapsamlı bir uygulama. Tarladan, market raflarına gelinceye kadar bir ürünün fiyatının ne kadar arttığı hakkında bilgi verecek. Böyle de o üründe fahiş fiyat artışı yapılıp yapılmadığı denetlenmiş olacak.

Caydırıcı bir uygulama olur olmaz mı, yoksa fırsatçılar bunu da kendi çıkarlarına uydurur mu bilinmez.

Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yüksek gıda fiyatlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, üzgün ve de çok ciddi olduğu aşikardı.

“Eğer bu süreci böyle devam ettirecek olursanız çok ağır cezalar sizleri bulabilir. Bunun için de lütfen yaptığınız işi hakkıyla yapın. Vatandaşımıza zulüm etmeyin” diyen Erdoğan, esnafı uyardı. 

Bakalım bu uyarı ve hayata geçirilmesi planlanan uygulama, vicdan yoksunu fırsatçılara ne kadar etki edecek, bekleyip göreceğiz.