SATSO ev sahipliğinde gerçekleştirilen sertifika törenine Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yüksel Avşar, Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Ür, Sakarya Üniversitesi Rektörü Fatih Savaşan, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ali Fuat Boz, Sakarya İş Kurumu İl Müdürü Tekin Kaya ve projede yer alan öğretim görevlileri ile kursiyer öğrencilerin yanı sıra çok sayıda proje ortağı firma yöneticisi katıldı.

“Gelişimin anahtarı Sakarya’nın elinde”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Teyfik Öztürk şunları dile getirdi; “Çetin bir rekabetin yaşandığı günümüzde dünya pazarlarındaki yerimizi belirleyen temel unsur; üretimimizde, ticaretimizde, hizmetlerimizde ve iş geliştirme süreçlerimizde katma değer yaratacak değişiklikleri ve yenilikleri yapabilme kabiliyetimizi artırmaktır. Bunun yolunun da tüm dünyaya açılmaktan geçtiğine inanıyoruz.  Ve görüyoruz ki ülkemizde ve dünyada ekonomik sıkıntıların yaşandığı günümüzde yurtdışına açılan üyelerimiz ticaretlerinde zorluk yaşamıyorlar.  Bulunduğu coğrafya ile sahip olduğu girişimcisiyle, katma değerli üretimiyle, ihracat performansıyla ve istihdama olan katkısıyla Sakarya, gelişimin anahtarını da elinde bulundurmaktadır. Bu doğrultuda Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak sürekli değişen yerel ve küresel iş yapma ortamında, yerel ve ulusal kalkınma faaliyetlerine katkı yapmayı görev addediyoruz.

SATSO olarak hedefimiz 400 civarında olan ihracatçı sayımızı 1000 ihracatçıya çıkararak en fazla ihracat yapan ilk 5 ilde yer almak. İlk etabını tamamladığımız Uluslararası Ticaret Elçileri Projemiz de bu anlayışla uygulamaya koyduğumuz çalışmalardan sadece bir tanesi.

Amacımız; üyelerimiz için tercih edilen kalifiye dış ticaret personeli yetiştirilmesine ve ihracatın gelişmesine katkı sağlamak, yurtdışında uygun pazarlar bulmaya dönük çalışmalar yapmaları konusunda kendilerine destek olmaktır. Projemiz özellikle üyelerimizin ihracat yapabilme kabiliyetini arttırmalarına ve düzenli ihracat yapan firmalar olmalarına büyük katkı sağlayacaktır. İnanıyoruz ki; söz konusu projemizden rol modeller çıkacak ve bu modeller iş dünyası ve ihracatçı firmalarımıza örnek teşkil edecektir.”

“Sürdürülebilir olmalı”

Sakarya İş Kurumu İl Müdürü Tekin Kaya da projenin detayları ve İş- Kur destekleri hakkında bilgi vererek, “Dış ticaret piyasanın istediği nitelikte eleman yetiştirme noktasında bu projeye destek olmayı çok istedik. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odasının önderliğinde sizlerle birlikte böyle bir projenin ilkini gerçekleştirmiş olmaktan gurur duyuyoruz. Bu proje kapsamında 7 ay boyunca kursiyer ödemesi gibi çeşitli desteklerle bu projenin ilerlemesini ve faydalı olmasını sağlamaya çalıştık. Çok güzel bir proje gerçekleşti ancak asıl amaç bu projenin sürdürülebilir olmasıydı. Bu büyük projenin ilk etabını gerçekleştirdik ve bundan sonra umarız daha çok işverenin dikkatini çekerek destekleri ile bu proje sayılarını artırmaya çalışıp gençlerimizi bu alanda istihdam etmeyi amaçlıyoruz” dedi.

“Nitelikli Eleman ihtiyacı karşılanacak”

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ali Fuat Boz ise;İş dünyasındaki değişim ve gelişim talebine karşılık olarak, ihracat yapma isteğinde olan firmalar veya hali hazırda ihracat yapan ve ihracat bölümünü güçlendirmek isteyen firmalara destek olmak için başlatılan bu projenin temel amacı da bu eksikliği gidermek ve nitelikli eleman ihtiyacını karşılamaktır. Bu açıdan bakıldığında projenin önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Ülkemizin gelişmesi ve kalkınmasında büyük rolü olacağını düşündüğümüz ve ortağı olmaktan büyük kıvanç duyduğumuz bu projenin başarı ile sonuçlanmasından büyük memnuniyet duyduğumuzu belirtmek ister, projenin başlatılmasında emeği geçen başta SATSO, İŞKUR, SAÜ ve diğer ortaklar ile bu projede yer görev alan tüm ekibe teşekkür ederiz” diye konuştu.

“Sektörün ihtiyacını karşılayacak”

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, “UTE Projesi’nin ilimiz için çok avantajlı olduğunu düşünüyoruz. Çünkü eğitim ne kadar kaliteli olursa olsun sektörün ihtiyaçlarını karşılamadığı takdirde bir ayağı eksik olur. Sektörler hızla değişen, gelişen dinamik alanlardır. Söz konusu projemiz ve benzer projelerde amacımız sektörün ihtiyaçlarını giderebilecek, eğitim ile uygulama arasındaki boşluğu hızlıca kapatabilecek bireyler yetiştirmektir. Umuyoruz ki bu proje sürdürülebilir olacaktır ve daha nice kursiyer arkadaşlarımız ile devam edecektir. Bizler burada doğrudan sektörün ihtiyaçları kapsamında ithalat veya ihracat kapasitesini iyileştirici projelerle daima ilerlemeye devam edeceğimize inanıyoruz” ifadelerini kullandı.    

Plaket ve sertifika töreni

Organizasyon sonunda eğitimini tamamlayan kursiyerler öğrencilere sertifikaları SATSO Yurt Dışı İş Geliştirme Komisyonu Başkan Yardımcıları Hayrettin Kovacıoğlu ve Gökhan Yaman tarafından takdim edildi.

Proje boyunca kursiyer öğrencilere eğitim veren öğretim görevlilerine plaketleri İŞKUR İl Müdürü Tekin Kaya, Sakarya Üniversitesi Rektörü Fatih Savaşan ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ali Fuat Boz tarafından takdim edildi.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yüksel Avşar ve Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Ür ise, projeye sundukları katkılar ve sağladıkları ortaklıktan dolayı İŞ-KUR İl Müdürü Tekin Kaya’ya, Sakarya Üniversitesi Rektörü Fatih Savaşan’a ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ali Fuat Boz’a plaket takdim ettiler.