İletişim dediğimiz şey daha anne karnındayken başlayıp hayatını idame etme sürecindeki belirleyici temel etkenlerden biridir.
İletişim çok önemlidir çünkü insanın kendini ifade edebilmesi, dış dünyaya açılması ve sosyalleşebilmesi için en büyük ihtiyacıdır.
Günümüzde iletişim artık yalnızca yüz yüze konuşarak değil birçok şekilde gerçekleşebilmektedir. Özellikle internetin hayatımıza girmesiyle birlikte bilgilere kolay ulaşma ve o bilgileri kolay saklayabilme imkanı doğdu.
İnternet tabi ki sınırsız bir alan olduğu için bir çok özelliği de zaman içerisinde geliştirerek kullanılırlığı ve işlevi arttı. Zamanla sosyal bir mecra oluştu. Sosyal ağlar da dediğimiz sosyal paylaşım siteleri ve uygulamaları ile hayatın vazgeçilmez bir parçası halini aldı. Haftalık 50 saat internet kullandığımız günler yaşıyoruz.
İnternet teknolojisi ile birlikte sanal alemlerde fotograf, video, yer bildirimi ve anlık durum bildirimleri yapılmaya başlandı. Cep telefonlarımızdaki uygulamalar ile görüntülü–sesli aramalar ve mesajlar, tek tıkla yüzlerce kişiye mesaj, fotograf ya da video gönderebilme özellikleri böylece günümüzün en büyük iletişim aracı halini aldı.
Sosyal medya ile insanlar siyasi görüşlerini, ideolojilerini, hayat görüşlerini, güncel anlık duygu ve düşüncelerini çok daha kolay ve hızlı bir şekilde kalabalık kitlelere ulaştırabiliyor. Siyasi liderler ve şirketler bile seçim ve tanıtım çalışmalarında sosyal medyayı yaygın bir şekilde kullanıyor. Kitleler sosyal medya organizasyonları, uyarı ve etkinlikleri ile ortak hareket edebiliyor.
Gezi olaylarında çok daha net olarak ortaya çıkan bu durum bugün de ülkemizin yaşadığı her terör olayından sonra kendini hissettiriyor. Hiçbir araştırma yapmadan, resmi bilgilendirmeleri dinlemeden tamamen ideolojik körlük refleksi ile eleştiri sınırlarını aşan hakaret küfür ve iftiralar ile karalama kampanyaları yapılıyor. Olayları kendi yorumladıkları gibi ülke ya da dünya gündemine girsin diye hashtagler yapıp saldırıyorlar. Ancak tam tersini düşünen devletine milletine değerlerine sahip çıkmak isteyen sosyal medya kullanıcıların büyük çoğunluğu karşı hashtag açmak yerine aynı hashtagle onlara cevap yetiştirmeye çalışınca başlamadan kaybediyorlar.
İnsanların sosyal medya kullanımı zamanla hayatın her alanı ile ilgili yeni bir gelişme ortaya çıkardı. Sosyal medya alışkanlıkları, paylaşımları ve yorumları ile insanların bireysel özellikleri analiz edilmeye ve özellikle pazarlama ve istihbarat alanlarında kullanılmaya başlandı.
Sosyal medya deyince ne anladığımız da önemli bu arada. Sosyal paylaşım ve haber sitelerinin yanı sıra oyun, insan hayatını kolaylaştıracak pratik mobil uygulamalar da bu gruba dahil edilebilir.
Sosyal medya ve iletişim ile ilgili en önemli konulardan birisi de güvenlik. İnternet güvenliği çok önemli ve ihmale gelmez bir ihtiyaçtır. Sosyal medyada kesinlikle iletişim ve kişisel bilgiler verilmemeli, tanımadığınız insanlarla özel bilgiler fotograflar paylaşılmamalı. Anlık kızgınlık, mutsuzluk  ya da mutluluklarla acele edip düşüncesizce duygusal paylaşımlar yapılmamalı, hakaret, tahkir edici sözler söylenmemeli teşhircilik yapılmamalıdır. Her ne kadar sanal alem de desek neticede reel bir etkisi olduğu için sosyal paylaşım sitelerinde her akla ve ağıza gelen söylenmemelidir. 
Unutmayalım ki internet bilgi için sonsuz bir alem olmanın yanı sıra sahte hesaplar, sahtekarlar, dolandırıcılar ve sapıklar için de sınırsız bir hareket alanıdır aynı zamanda.