Ramazan Özey, Siyasal ve Sosyal Açıdan Türkiye adlı yapıtında, dünya ülkelerinin yönetim biçimlerinden bahsederken Türkiye’de durumun nasıl olduğunu anlatıyor.
Özey, “devlet nedir?, devlet ile ülke arasındaki fark” hakkında bilgi verdikten sonra “her ülke devlet olabilir mi?” sorusunu inceliyor. Türkiye topraklarının çağlar boyunca çok sayıda medeniyete beşiklik yaptığını belirten Özey, şöyle diyor:
“Büyük medeniyetlere beşiklik yapmış bir toprak parçasının dostunun çok olması kadar düşmanının da çok olması, bilimsel ve doğal gerçekliğin ifadesidir.”
Türkiye’nin siyasal ve sosyal açıdan ele alındığında çok önemli bir noktada yer aldığını belirten Özey, sözlerini şöyle sürdürüyor: 
“Batılı jeopolitikçilerden bazıları haksız olarak Türkiye’nin etnik yapısını abartılı olarak ele almakta ve bölgede bu unsurları kışkırtıcı bir tavır sergilemeleri için çaba sarf etmektedirler. Öte yandan 21. Yüzyılda gerçekleşmesi kesin gözüyle bakılan dilde, fikirde, işte, güçte ve ekonomide Türk birliğinin kurulmaması için bugünkü Türk Dünyasını ‘Etnik Kazan’ ya da ‘Avrasya Balkanları’ olarak nitelendirmekteler ve gelecekte bu etnik kazanı karıştırabileceklerini ima etmektedirler. Bu hassas konuda Türk milletinin uyanık olması ve geleceğe birlik içinde emin adımlar atması gerekir.”
Ramazan Özey, kaleme aldığı kitabın “Türkiye’nin içinde bulunduğu mevcut siyasal ve sosyal durumu bütün çıplaklığı ile ortaya koyduğunu, gelecekte olabilecek gelişmeleri kısa hatırlatmalar halinde göstermeye çalıştığını” belirtiyor.
Ramazan Özey’in kaleme aldığı Siyasal ve Sosyal Açıdan Türkiye adlı kitabı, Ömer Ziya Belviranlı’nın sahibi olduğu Marifet yayınları tarafından 1999’da yayınlandı.