SGK İl Müdürü Erhan ÇAVUŞ, 7326 sayılı Kanun kapsamında işverenlerin (4-a) ve (4-b) sigortalılarının yapılandırmanın avantajlarından yararlanmaları için başvuru süresinin son tarihinin 31 Ağustos 2021olduğunu söyledi.
Sigortalı ve işverenlerin 31 Ağustos 2021 tarihine kadar başvuruda bulunmaları gerektiğini ifade eden İl Müdürü Çavuş, “Başvurular e-sigorta, e-devlet kanalıyla internet üzerinden yapılabileceği gibi, şahsen veya posta yoluyla bağlı bulundukları sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezine de yapılabilir. İş ve işlemlerde herhangi bir aksaklık olmaması ve gecikme nedeniyle mağduriyetler yaşanmaması açısından başvuruların son günlere bırakılmamasını önemle rica ediyoruz” dedi.
30 Nisan 2021 ve öncesi dönemlere ait, kesinleşmiş sigorta primleri, genel sağlık sigortası primleri, işsizlik sigortası primi, idari para cezaları, iş kazası veya meslek hastalığı, malullük ve vazife malullüğü sonucunda doğan rücu alacakları, yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacaklarının yanı sıra Bağ-Kur (4-b) sigortalılarının daha önce dondurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğacak alacaklarının da yapılandırma kapsamına alındığını belirten Çavuş, "İşverenlerimizin borçlarını ikişer aylık periyodlarla, 6, 9, 12, 18 taksit seçeneğiyle ödeyebilme imkânı bulunmaktadır. Borçlarını taksitle ödemek isteyenler Kanundaki vade farkını ödemek suretiyle; 6, 9, 12, 18 taksit seçeneğinden birini tercih edebilecektir” diye konuştu.

PEŞİN ÖDEMEDE YÜZDE 90 SİLİNİYOR
Yapılandırmaya müracaat eden işverenlerin büyük avantajlar elde ettiğini belirten Çavuş, “Anapara borçları için gecikme cezası ve gecikme zammı ile faiz uygulanmayacak. Bunların yerine borçlar Yurtiçi Fiyatları Endeksi (Yİ-ÜFE) ile güncellenecektir. Peşin ödemede hesaplanan Yİ-ÜFE'nin yüzde 90'ı, iki taksitte ödemede ise Yİ-ÜFE'nin yüzde 50'si silinecektir.İdari para cezalarının anapara borcunun yüzde 50'si silinmekte ve kalanı da Yİ-ÜFE ile güncellenmektedir” dedi.

BORCUNU YAPILANDIRAN TEŞVİKTEN FAYDALANABİLECEK
Yapılandırmanın hem geçmiş borçların ödenmesinde avantaj sağladığını hem de geleceğe dönük olarak birçok teşvik ve indirimden yararlanma açısından da avantaj sağladığını söyleyen Çavuş, “Yapılandırma ödemeleri düzenli olarak devam ettiği sürece, işverenlerimiz sigorta primi teşvik uygulamalarından yararlanmaya devam edecekler. Yapılandırma taksitlerinden ilk iki taksitin süresinde ödenmemesi, ilk iki taksit süresinde ve tam olarak ödenmekle birlikte, bir takvim yılı içerisinde ikiden fazla taksitin ödenmemesi veya eksik ödenmesi durumunda yapılandırma bozulacaktır” şeklinde uyarıda bulundu.