Sevil Abbasoğlu İrevanlı’nın, Batı Azerbaycan’da Rus ve Ermenilerin yaptığı soykırımı anlattığı Kafkaslardaki Kıyım ve Sürgünler kitabı alanında büyük bir boşluğu dolduruyor.

Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nın yayınladığı kitap giriş bölümü ile sekiz bölümden oluşuyor. Kitabın ön kapağında İrevan Hanlığının Alay Bayrağı yer alırken arka kapağında Fransız Rouband tarafından 1827 yılında yapılan İrevan kalesinin Çar Rusyası orduları tarafından kuşatılmasının resmi yer alıyor. 

İrevanlı, kitabını “Vatanını yitiren, gurbette yaşayan yurttaşları ve sevgili kızı Nebahat Ayturan’a ithaf ederken eseri hakkında da şöyle diyor: “Arşivlerde küflenen ve araştırmacısını bekleyen tarihi belgeleri gün ışığına çıkarmak ve ciddi bir araştırma çerçevesinde kamuoyuna sunmak, Türkiye’deki ve Azerbaycan’daki  tarihçilerin görevidir. Bu tarihi gerçekleri belgelerle ortaya koyarak kapsamlı bir araştırma yapmak birkaç araştırmacının altından kalkabileceği bir konu değildir. Prof. Kâmil Veli’nin söylediği gibi bu araştırmaların alanı  genişletilmeli, ortak araştırma organizasyonları yapılmalıdır. Şimdi Ermenistan olarak adlandırılan ülkede 1988 yılından sonra yaşanan olayları, bugün Türksüzleştirilen toprakların trajedisini yazmaya devam edeceğim.”

Sevil Abbasoğlu İrevanlı ayrıca, kitabı yazması için teşvik eden dostlarına ve kitabı okuyup düşüncelerini aktaran ve kitabı redakte eden Dr. Yusuf Gedikli’ye teşekkür ediyor.

Kitabın sunuş yazısını Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Genel Başkanı Közhan Yazgan yazarken, Takdimi kaleme alanın Prof. Dr. Kâmil Veli Nerimanoğlu olduğu görülüyor.

Kafkaslardaki Kıyım ve Sürgünler kitabının giriş kısmında Rusların Kuzey ve Güney Kafkasya’yı işgali anlatılırken, birinci bölümde Batı Azerbaycan’ın tarihi hakkında bilgi veriliyor.

İrevanlı’nın eserinde bazı başlıklar şöyle:  Safeviler ve Nadir Şah döneminde İrevan, Osmanlı Devletinin İrevan Hanlığını Rus ve Gürcü işgalinden koruması, Türkiye’de Ermeni Meselesi ve Ermenilerin Emperyalist Devletlerle işbirliği,  1. Dünya Savaşı arifesinde Ermeni planları, Ermenilerin Bolşeviklerle Birleşerek Bakü’de kıyım yapmaları.”

1962 yılında Batı Azerbaycan’da doğan Sevil Abbasoğlu İrevanlı, Fin, Macar, Rus ve Ermeni dillerini bilmektedir.