8-11 Eylül tarihleri arasında bu yıl dördüncüsü düzenlenecek Sakarya PSB Anatolia 2021 Peyzaj, Süs Bitkileri, Bahçe Sanatları ve Ekipmanları Fuarı’nın lansman töreni gerçekleştirildi. Ormanpark’ta düzenlenen lansmana Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’nin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
 
İlk uluslararası fuar için dev hazırlık
Programda konuşan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, “Önceki yıllarda festival olarak gerçekleştirdiğimiz etkinliği bu yıl ilk defa uluslararası bir fuar olarak gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Fuar bu organizasyonda uluslararası statü kazanarak PSB Anatolia ismini aldı. Uzun süren planlamalar ve çalışmalar sonucunda fuar organizasyonunu ve fuar alanını hazırladık. Şehir dışından ve dünyanın farklı bölgelerinden gelen misafirlerimizin bu alana ulaşabilmesi için karayollarıyla gerekli görüşmeleri sağladık ve doğrudan otobandan fuar merkezine giden bir yol açtık” dedi.

Sözleşmeli üretim modeli
Dünyadaki yeni peyzaj uygulamalarındaki ihtiyacı gördüklerine değinen Başkan Yüce, “Bizler tüm dünyada yeni peyzaj uygulamalarındaki ihtiyacı gördük ve bu ihtiyacı gidermeye talip olduk. Bu kapsamda mevcut projelerimizi hayata geçiriyor ve birçok yeni proje üretiyoruz. Cumhurbaşkanımız ile Tarım ve Orman Bakanlığından aldığımız izinle kurduğumuz Fidan A.Ş şirketimizle ülkemizde ve dünyada peyzaj alanındaki eksiklikleri tamamlamak üzere yola çıktık. Fidan A.Ş. ile dış mekan bitkilerinin üretiminin sağlanması, çiftçilere teknik destek ve bilgi sağlanması, ürünlerin değerinde satılması gibi konuların takibini ve organizasyonunu yapıyoruz. Bu organizasyonun merkezi Sapanca Kırkpınar Yanık Mevki. Yanık’ta 179 dekarlık bir alanın kontrolü yapılan protokol ile Orman Genel Müdürlüğünden Sakarya Büyükşehir Belediyesine geçti. Burada ülkemizde çok yeni olan Sözleşmeli Üretim Modelini yapacağız. Bölgede seralar yaparak ağaç grubu bitkilerin üretimi gerçekleştirilecek. Anlaşmalı olduğumuz üreticilerin ihtiyacı olan malzemeleri biz temin edeceğiz. İşçilik ve bakım konularını üretici kendisi karşılayacak. Ürünlerin tamamını biz satın alarak iç ve dış piyasada değerlendireceğiz” diye konuştu.

Uzun vade hedef doku kültürü laboratuvarı
Sakarya’nın ağaç grubu süs bitkiciliğinde Türkiye’de birinci olduğunu dile getiren Yüce, “Ağaç grubu dış mekân süs bitkiciliğinde Sakarya, 12 bin dekarlık bir ekim alanına sahip. Sakarya’daki 12 bin dekar ekim alanı ülkemizdeki dış mekan süs bitkiciliği üretiminin 3’te 1’ine tekabül ediyor ve bu konuda Sakarya, ülkemizde birinci sırada yer alıyor. Biz Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak ülkemizde bu yeri korumak ve geliştirmek için çabalıyoruz. Kaliteli bir üretim için ortaya koyduğumuz hedeflere her geçen gün biraz daha yaklaşıyoruz. Uzun vadede ki hedeflerimiz arasında Doku Kültürü Laboratuvarında doku kültüründen elde edilen dış mekan bitkileri sözleşmeli üretim modeliyle çiftçilerimize ürettirilecek. Doku kültürü sektörde ağacın kalitesine doğrudan etki eden bir unsurdur. Bu yüzden üzerine ciddiyetle eğilinmesi gereken bir konu. Bu yolla üretilen ürünlerin yurt dışı ve yurt içine satılmasını sağlayacağız. Laboratuvardan elde ettiğimiz bitkicikler Yanık’taki seralarda büyüyecek ve saksılandırılacak” dedi.

Bahçem Market’in bir yenisi daha gelecek
Sera çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Yüce, “İnşallah eylül ayı sonunda seralar tamamlanmış olacak. Doku kültüründeki bitkilerin büyütülmesi, daha sonra saksılara aktarılıp buradan da satışa hazır hale getirilmesi de üreticilerimiz tarafından gerçekleştirilecek.Fidan A.Ş ile 1- 2 yıl içerisinde Sakarya’daki süs bitkilerinin sevk ve idaresini yapmayı hedefliyoruz. Yanık sahasında çok ciddi altyapı çalışmaları yapıyoruz. Tüm bunların yanında satışa sunulacak ürünlerin teşhiri için Yanık’ta büyük bir Bahçem Market yapacağız. Proje çalışmaları tamamlandı. En kısa zamanda yatırıma başlayacağız.Şehrimiz için gece gündüz demeden emek veriyoruz, çalışıyoruz. Tüm bu yatırımlar şehrimize hayırlı olsun” dedi. Fuar lansman töreni ikramlar ve fotoğraf çekimiyle son buldu.