Bulaşıcı hastalıklardan korunmak için uygulanmakta olan aşı programı, kanserde erken teşhis, tarama ve tedavi, bağımlılık yapıcı maddelerle mücadele, sağlıklı beslenme ve obezitenin engellenmesine yönelik uygulamaların nasıl ve hangi birimlerde yapıldığıyla ilgili önemli noktalara değindi.

Kanser Erken Teşhis Tarama Ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) meme kanseri, rahim ağzı kanseri gibi kadın kanserleri ile kolorektal kanserin erken teşhisi için tarama çalışmalarının yapıldığını söyleyen Öğütlü, hizmetlerin ücretsiz olduğunu da belirtti.

Sigara ve diğer tütün ürünleriyle mücadele kapsamında yürütülen denetleme çalışmalarına da  değinen Öğütlü, sigarasız bir dünya için istenen hedefe ulaşmada yalnızca denetimlerin yeterli olmadığını bu konudaki bilincin arttırılmasının ve halk desteğinin de önemli olduğunu söyledi.

Öğütlü, okullarda sağlıkla ilgili ne gibi çalışmalar yapılıyor sorusu üzerine; " çocuklarımıza sağlıklı beslenme alışkanlığının kazandırılması amacıyla okul kantininde satılan ürünlerden tutun da, çocukların çantalarına koyulan yiyecek ve içeceklerin zararsız olması bilincine erişen ve doğru uygulamalar yapan okullara beslenme dostu okul sertifikası veriyoruz. Gerçekleştirilen denetimlerde hijyenik koşullar konusunda örnek olan okulları da beyaz bayrak ve sertifika ile ödüllendiriyoruz. Tabi ki bu çalışmalarımızı Milli Eğitim Müdürlüğü ile Bakanlıklarımızın ortaklaşa yürüttüğü projeler kapsamında gerçekleştiriyoruz.

Hasta olmadan önce önlem almanın, hasta olduktan sonraki tedavi sürecinde yaşanabilecek psikolojik ve daha fazla olabilecek mali sıkıntıların da önlenmesinde çözüm yolu olduğunun, altını çizerek hatırlatmak isterim. Yani sağlıkta koruyucu hizmet önemlidir ve vatandaşlarımız, koruyucu sağlık hizmetlerine yönelik her türlü desteği ücretsiz olarak Toplum Sağlığı Merkezlerimize bağlı birimlerden, Aile Sağlığı Merkezlerimizden alabilirler. 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftasında sağlığımızı korumak için öncelikle eğitimin, bilinçli olmanın önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. Bu anlamda okullarda ve kuran kurslarında öğrencilerimize ve çeşitli etkinliklerle halkımıza beslenme, hareketli yaşam, hastalıklar vb. sağlığa dair tüm konulardaki eğitim çalışmalarımız sanatsal yarışmalar ve spor aktiviteleriyle desteklenerek devam etmektedir” dedi.