Hükümet, Soma faciasının ardından madencilik sektörü başta olmak üzere riskli iş kollarında taşeron yasağı için düğmeye bastı.

Madenlerdeki 'taşeron taktiği'ne karşı yasal düzenleme yapılıyor. Kayıtlarda ana işverene bağlı göründüğü halde, hiçbir eğitim verilmeden, toplama usulü asgari ücretle işçi çalıştırılmasına son verilecek.

Mevcut yasaya göre, ana çalışma konularında taşeron işçi çalıştırılması yasak. Nitekim Soma'da işçiler holding kadrosunda görünüyor. Ancak işçiler başlarındaki ekip başının (çavuş) kontrolünde çalışıyor. Ekip başları kayıtlarda görünmüyor ancak holdingden hem maaş hem üretim artışına bağlı olarak prim alıyor. Madende çalışan bir usta bin 800, işçiler ise asgari ücret ile bin 400 lira arasında değişen ücretler alıyor.

PRİMLER ÇAVUŞTAN

Maden ocağında işçiler sigortalı görünse de çavuşlar kendi kadrolarını kurarak gayri resmi bir taşeronluk sistemi oluşturuyor. Bu şekilde oluşan alt taşeronlara, çıkardığı kömür üzerinden de prim veriliyor. Üretimi arttıkça çavuşların primi de artıyor. İşçinin alacağı prime de onlar karar veriyor.

TASARI HAZIRLANDI

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, taşeron sistemine neşter vuracak çalışma ile muvazaalı uygulamaların son bulanacağını bildirdi.

Çelik, Meclis'e gönderilecek tasarıda hangi işlerin asıl iş olacağının tasnifini yaptıklarını belirterek, "Bazı alanlarda hizmet alımı devam edecek. Ancak bazı alanlarda ise taşeron çalıştırılamayacak" dedi. Tasarı kamuda çalışan 700 bin taşeron işçiyi ilgilendiriyor. Bu tasarıya ek olarak özel sektördeki taşeron çalışanlarını da kapsayan çok kapsamlı bir düzenleme yapılacak. (Takvim)