Mevzuatları inceledi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a soru önergesi verdi; Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (SEDAŞ) kesintiler nedeniyle abonelere tazminat ödemesi gerektiği yanıtını aldı. Ancak SEDAŞ’ın ödemeden kurtulmak için Sakarya’daki kar yağışının doğal afet sayılması, ‘mücbir sebep’ kabul edilmesi için EPDK’ya başvurduğu ortaya çıktı.

CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Ocak ayında 72 saati bulan elektrik kesintileri için SEDAŞ'ın vatandaşa tazminat ödemesi gerektiğini belirterek, “SEDAŞ, bundan kaçmanın yolunu arıyor. Kışın en çileli dönemlerini elektriksiz geçiren vatandaşımızın alacağının takipçisiyiz” dedi.

“SEDAŞ ödememek için bahane arıyor”

Özkoç, “Enerji Bakanı Taner Yıldız'a bu konuyla ilgili soru önergesi verdim. Bakan Yıldız’dan gelen cevap; ‘Yönetmelik kapsamında, kesinti süresi 12 saati aşan abonelere gerekli tazminat ödemesi yapılacak’ şeklinde. Biz de konuyu araştırdık. Öğrendik ki; SEDAŞ, tazminat ödememek için EPDK’ya başvurmuş. Sakarya’daki kar yağışının doğal afet sayılması ve ‘mücbir sebep’ kabul edilmesini talep ediyor” dedi. Özkoç’un açıklamaları özetle şöyle:

“Sakarya’da çok sert bir kış oldu ancak bu, bize göre doğal afet sayılacak büyüklükte değil. EPDK konuyu değerlendirecek. Eğer EPDK da bu kış koşullarını doğal afet saymazsa, SEDAŞ, 12 saati aşan aralıksız elektrik kesintisi için her bir mesken abonesine 50 lira, diğer abonelere de 100 lira ödeyecek. Bu ödeme, faturadan mahsup yoluyla mı olacak, nakden mi yapılacak, EPDK’dan çıkan karardan sonra belirlenecek. Biz, bu sürecin her adımını takip edeceğiz, vatandaşın alacağını SEDAŞ’ta bırakmayacağız. İkinci bir tazminat kalemi daha var. O da bir yıl boyunca toplam elektrik kesintisinin 48 saati aşmaması yönünde. Eğer bir yıl boyunca yaşanan kesintiler, 48 saati geçerse abonelerin tazminat hakkı doğuyor. Örneğin 2015 yılı içinde yaşanan kesintilerin toplamı 48 saati geçmesi halinde -ki pek çok abonemiz için bu süre dolmuş durumda- SEDAŞ bu gerekçeyle de tazminat ödeme sorumluluğunda. SEDAŞ, mevzuata göre, genel anlamda ev ve işyeri abonelerini kapsayan Alçak Gerilim (AG) grubunda 48, büyük ölçüde fabrikaları kapsayan Orta Gerilim (OG) grubunda 24 saati aşan elektrik kesintisine tazminat ödeyecek. Bu, imar alanındaki kullanıcılar için geçerli. İmar alanı dışındaki ev ve işyerleri (AG) için limit 72, fabrika gibi (OG) kullanıcılar için 36 saat. 2015 sonunda, bütün yıl boyunca kaç saat kesinti yapıldığı hesaplanacak, yönetmelikteki formülle abone başına ödeme tutarı belirlenecek. Bu ödeme de 2016 Nisan ayında yapılacak. Elektrik faturalarından mahsup edilecek. Bu tazminat için abonelerin başvuru yapması gerekmiyor.

EPDK, eğer Sakarya’daki yağışı doğal afet görürse, vatandaşın doğal afetlerde sağlanan bütün indirim, kolaylık ve yardımdan faydalanması için Başbakanlığa başvuracağız. Vatandaşa tazminat söz konusu olunca ‘kusur yok, bu kadar yağış afettir’ diyeceksin. ‘O zaman afet yardımı yap’ denilince de yan çizeceksin. Olmaz. Afet sayarlarsa Başbakanlığa başvurup, vergi indirimi, yardım, kolaylık vatandaşa tüm hakların verilmesini talep edeceğiz. Adaletsizliğe izin vermeyeceğiz.”