İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu, Sakarya Vali Yardımcısı Murat Karasu başkanlığında, kurul üyesi daire müdürleri, işçi ve işveren sendikaları temsilcileri, öğretim üyeleri ve engelliler Konfederasyonu temsilcisinin katılımlarıyla gerçekleştirildi. Toplantıda, 2020 yılında Sakarya’da Covid-19 salgınının istihdam üzerindeki etkileri, bu süreçte istihdamın korunması ve artırılması amacıyla kullanılan ödenekler, teşvik ve destekler değerlendirildi.

Sakarya Vali Yardımcısı Murat Karasu toplantıda yaptığı konuşmada; “İstihdamı, salgının olumsuz etkilerinden korumak için, üretimini kısmen veya tamamen durduran işverenlerin işçilerine İŞKUR Kısa Çalışa ödemesinde bulunmaktadır. İlimizde İŞKUR, 2020 yılında 6.443 işyerinde, 49.448 çalışan işçiye 248.799.131 TL Kısa Çalışma Ödemesi ve 32.369 işçiye de 78.171.055 TL Nakdi Ücret Desteği ödemesinde bulunmuştur. Yapılan bu ödemelerle salgının istihdama olumsuz etkileri en aza indirilmiş ve istihdamın can simidi olmuştur” değerlendirmesinde bulundu.
Vali Yardımcısı Murat Karasu ayrıca kurul üyelerine, yine İŞKUR’un Toplum Yararına Programlarıyla, İl Sağlık Müdürlüğünün salgının önlenmesi çalışmalarına 50 filyasyon şoförü, 300 temizlik görevlisi ve 115 de Özel Güvenlik Görevlisi desteğinde bulunduğunu hatırlattı.

İŞKUR destekleri yeni yılda da devam ediyor
Sakarya İŞKUR İl Müdürü Tekin Kaya da, kurumun istihdamı desteklemek için uyguladığı programların 2021 yılında da devam ettiğini söyledi. Kaya, İŞKUR tarafından 2021 yılında normalleşme süreci ve sonrasında istihdamın artırılması faaliyetlerinde kullanılmak üzere 100 milyon TL kaynak tahsis edildiğini ve bu tahsisin 2020 yılında kullanılan ödeneğin yüzde 150 fazlası olduğunu bildirdi. 
İl Müdürü Tekin Kaya, “Bakanlığımız yeni yılda istihdam destek ve teşvikleriyle daha fazla nitelikli işgücünün yetiştirilmesi için kaynak sağlamıştır. İlimize tahsis edilen kaynağın normalleşme sürecinde ve sonrasında işverenlerin istihdam maliyetlerinin azaltılması yanında gençlerin, kadınların, engelli ve eski hükümlülerin İŞKUR’un meslek edinme programları ile istihdama katılım oranların arttırılması için yeni fırsatlar oluşturacaktır. Söz konusu ödeneğin kullanımı ile ilgili olarak, Sakarya işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu mesleklerde iş arayanların iş ve meslek sahibi olmaları için ilk etapta yaklaşık 12 bin kişilik Mesleki Eğitim Kursu ile İşbaşı Eğitim Programı planlanmış ve çalışmalara başlanılmıştır” diye konuştu.
Toplantıda yapılan değerlendirmede, Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne işverenler tarafından 2020 yılında 30.069 kişilik açık işgücü talebinde bulunulduğu, yine aynı yıl içerisinde 24.562 kişinin de işe yerleştirilmiş olduğu belirtildi.
Ayrıca, Sakarya’da 2020 yılında İŞKUR’un kurs ve programlarından yararlanan 12.888 kişinin iş ve meslek sahibi olduğu, düzenlenen kurs ve programlar için 76.998.458,51 TL ödenek kullanıldığı, bunun yanında işgücü piyasası değerlendirmeleri sonucu İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı mesleki ve teknik liselerde yeni alan/dalların açılmasına ve bazı alan/dalların da kapatılmasına karar verildi. Toplantıda yine işgücü piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda dezavantajlı gruplara yönelik olarak gençlerin, kadınların, engelliler ile cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin tahliyeleri sonrası istihdam edilebilirliklerinin artırılmasına yönelik mesleki eğitim kurslarının düzenlenmesi kararlaştırıldı. Toplantı, gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından kurul üyelerinin görüş ve önerilerinin alınması ile sona erdi.