Artvinli Remzi Yılmaz, 'Hemşinliler' adını verdiği kitabında, Doğu Karadeniz’in Müslüman Türk çocukları olan Hemşinliler üzerinde oynanan oyunları anlatıyor.
Hopa’da, gençlerin bir sorusu üzerine böyle bir çalışma içine girdiğini belirten Yılmaz, yapıtında, “Şark sorunu ve Batı’nın sorunları, Hemşin sülaleleri, Hopa’da Hemşin adları, Çamlıhemşin’de yer adları, Türkçenin Hemşin Ağzı Sözlüğü, Mustafa Kemal’in ataları” gibi birçok konuya değiniyor. Kitabın ek bölümünde Lazlar anlatılıyor. 
Remzi Yılmaz, emperyalizmin emellerinden bahsederken, “Ulus devletleri zayıflatmak ve güçsüzleştirmek için küresel bloğun yeni ideolojisi çok kültürlülüktür” diyor. Bunun için Türkiye’de ‘Türk’ yerine ‘Türkiyelilik’ görüşünün ön plana çıkarılmak istendiğini anlatan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Bu gelişmelere paralel olarak Doğu Karadeniz’de daha çok mahalli lehçeler üzerinden ‘Etnik ufalama’ ve farklılaştırma, ülke genelinde yapıldığı gibi bölgede artan bir hızla devam ediyor. Öncelikle şu gerçeği konunun başında söylemekte yarar vardır. Rize ve doğusuna doğru yayılmış olan Hemşin boyları bir etnik-etnisite değildir. Bir sosyal varlığın etnik grup olması için; esas ana kültür değerlerinden dilde, dinde örf ve adetlerde, müzikte, edebiyatta, mimaride velhasıl sosyal hayatın pek çok sahasında farklılığın olması gerekir. Oysa Hemşin toplumu Türklerle aynı kültür merkezinden Orta Asya’dan batıya doğru yönelen bir boy ve göçebelik kültürüne sahiptir.”
Remzi Yılmaz, kitabını 11 bölüm olarak hazırlarken, “Hemşin neresi, Hemşin coğrafyası, Rize’de Hemşin sülale ve boyları, Hopa, Hemşin sülale ve boyları, İmparatorluk Türkiye’sinde Hemşin sülale ve boyları ve İmparatorluk Türkiye’sinde Hemşin’e gelen Türk boyları, Hopa ve Çamlıhemşin’de yer adları, yayla isimleri” gibi önemli ara başlıklar yer alıyor.
Aylık Yesevi dergisinde (276. sayı, 30.s.), Hemşinliler kitabının kısa bir tanıtımını yapmıştım. Bu kez kitabı biraz daha teferruatlı tanıtmak gerektiğini düşündüm.
Remzi Yılmaz’ın “Bozkırın atlı göçebeleri Hemşinliler” kitabı Hemşin Hizmet Vakfının katkılarıyla Ankara’da yayınlandı. 
Türk kültür hayatına bu zor zamanda böyle bir kitabı hazırlayan Remzi Yılmaz ile kitabı yayınlayan vakıf yetkililerine teşekkür ederim.