Sağlık Bakanlığı, Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı Sağlık Esasları ve Şartları Hakkında Yönetmeliğin adını 2011 yılında "Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı Sağlık Esasları Hakkında Yönetmelik" olarak değiştirdi. Bakanlık, yeniden düzenlenen Yönetmelikle birlikte tesislerinde havuz bulunan işletmelere, cankurtaran ve havuz suyu operatörünün yanı sıra havuzdan mesul müdür istihdam etme zorunluluğu da getirdi.

Özellikle yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı cankurtaran bulundurma zorunluluğu getirildiği düşünülünce gözler Sakarya’da hizmet veren havuz ve aquaparklara çevrildi.

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu tarafından yayımlanmış olan Cankurtarma Talimatı (GSGM Web Y.T.20.08.2008) ve Cankurtarma Yönetmeliği (Resmi Gazete Y.T. 20.08.2006) incelendiğinde, Sakarya’daki yüzme havuzu ve aquparklarda ki büyük tehlike dikkat çekiyor.

Yönetmeliklere göre, Türkiye’de resmi olarak “cankurtaran eğitimi” verebilme yetkisi yalnızca T.S.S.F. tarafından yetki belgesi verilmiş olan cankurtaran eğitim merkezlerine ait. Belediyeler ve halk eğitim merkezleri tarafından açılan, yalnızca bir kağıt parçası verilerek sertifikalandırılma sistemine dayalı olan cankurtaran eğitimleri herhangi bir yasal geçerliliğe sahip değil. Yasal olarak geçerli eğitimler sonrasında TSSF tarafından hazırlanan cankurtaran brövesi veriliyor.

TÜRKİYE SUALTI SPORLARI FEDERASYONU CANKURTARMA TALİMATI ŞÖYLE:

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

Madde 1- Bu Talimatın amacı, ülkemizde deniz, göl, yapay ve doğal tüm iç sularda, kıyılarda, havuzlarda ve bu faaliyetlere birleşik olarak gerekli durumlarda karada da gerçekleştirilebilecek su üstü ve sualtı arama kurtarma çalışmaları ile bu çalışmalar kapsamında kullanılacak cankurtarma ve ilkyardım tekniğinin, eğitiminin, çalışma ve uygulamalarının, kullanılacak yardımcı araç ve gereçlerin, sporcuların yetiştirilmesinin, çalışma yapılan yerlerde güvenliğin sağlanmasına ilişkin standartların belirlenmesi, bu konuda çalışacak olan eğitim merkezlerinin, eğitim kurum ve kuruluşlarının ve eğitmenlerinin eğitim ve eğitmenlik kurallarının belirlenmesi, havuz, göl, deniz ve yapay iç suların kıyılarında yapılan su sporlarının ve bu alanları kullanan kişilerin katıldığı etkinliklerle ilgili güvenlik önlemlerinin alınması ve denetiminin gerçekleştirilmesi ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

Madde 2- Bu Talimat, Federasyonun uluslararası federasyonlara üyeliğinden doğan görev ve yetkileri çerçevesinde su üstü ve sualtı arama kurtarma çalışmaları ile bu çalışmalar kapsamında kullanılacak cankurtarma ve ilkyardım teknikleri ve eğitimleri ile ilgili olarak, Federasyona bağlı çalışan ve yetki belgesi almış cankurtarma eğitim merkezleri, her türlü havuz işletmeleri, sahil ve kıyı işletmeleri, spor kulüpleri, üniversitelerin cankurtarma eğitim birimleri ile Federasyon tarafından ulusal ve uluslararası kurallara göre yapılacak yarışmalarda yarışacak sporcuların uyması gereken ön koşul ve standartların, bu birimler ve kişilerin denetlenme ve belgelendirilme açısından uyacakları kurallar ile yetkilendirilme usul ve esaslarını kapsar.

havuzlarda_cankurtaran_yok2.jpg

Dayanak

Madde 3- Bu Talimat, 28/01/2006 tarihli ve 26063 sayılı Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Cankurtarma Yönetmeliği ile 23/11/2006 tarih ve 26355 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Ana Statüsü’ne dayanılarak hazırlanmıştır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Cankurtaran ve Cankurtaran Eğitmeni Giysi Kural ve Koşulları

Cankurtaran Giysi Kural ve Koşulları

Madde 13- Her türlü havuz işletmeleri, sahil ve kıyı işletmelerinde çalışan cankurtaranların çalışma saatleri içerisinde üniforma giymesi zorunludur.

Cankurtaranın üniformasının, t-shirt, atlet, uzun kollu t-shirt ya da montunun zemini parlak sarı renkte olması, sırt kısmında ve iki omuz arasında “Cankurtaran” yazması zorunludur.  Turistik alanlarda veya yabancılara hizmet verilen diğer yerlerde cankurtaran yazısı İngilizce “Life Guard” ya da hizmet verilen topluluğun ana dilinde yazılabilir.

Cankurtaranın üniformasının, şort, mayo ya da eşofmanının zemini kırmızı renkte olması, bel kısmında, sarı renkler kullanılarak “Cankurtaran” yazması zorunludur. Turistik alanlarda ve yabancılara hizmet verilen diğer yerlerde Cankurtaran yazısı İngilizce “Life Guard” ya da hizmet verilen topluluğun ana dilinde de yazılabilir.

Cankurtaranın zemini kırmızı renkte ve ön kısmında sarı renkte “Cankurtaran” yazan şapka giymesi zorunludur.

YEDİNCİ BÖLÜM

Madde 26- Havuz, sahil ve kıyı işletmelerinin, bulundurmak zorunda oldukları ekipman ve malzemeler.

a. Havuzlarda bulunması gerekli ekipman ve malzemeler:

1. Özel imal edilmiş asgari 4 basamaklı cankurtaran nöbet sandalyesi

2. Dikdörtgen, alt yarı sarı renk üst yarı kırmızı renk, 5 mt direk üzerinde 75 x 100 cm.  ölçülerinde, asgari 1 adet cankurtaran hizmet bayrağı

3. T-shirt sarı, şort kırmızı, şapka kırmızı renkte, her cankurtaran için 1 takım cankurtaran üniforması

4. En az bir adet kurtarma ipi

5. Her cankurtaran için bir adet olmak üzere kurtarma kemeri

6. En az bir adet  kakıç

7. Kolay görülebilir ve rahat okunabilir yerde, Türkçe ve uluslar arası dilde, havuz kullanımı bilgi ve uyarı panosu

8. Her cankurtaran için bir adet olmak üzere cankurtaran düdüğü

9. En az bir adet battaniye

10. Oksijen seti

11. İlk yardım çantası

12. Megafon

13. En az 1 adet sedye

Havuz, Sahil ve Kıyı İşletmelerinin Uyması Gereken Kurallar ve Denetimi

Madde 28- Yönetmelik gereği her türlü havuzlarda, havuz kullanım kurallarını içeren uyarı panoları üzerinde belirtilen saatler arasında cankurtaran bulundurulması zorunludur. Bulundurulacak cankurtaran sayısı her bir havuz için asgari 1 cankurtaran olmak üzere, risk yönetim planına uygun sayıda olmak zorundadır.     

Federasyon denetim görevlileri veya ilgili resmi kurum görevlileri, havuz, sahil ve kıyı işletmelerinin bu talimattaki koşul ve usulleri yerine getirip getirmediğini denetleyebilir. Denetlemelerde, yönetmeliğe ve bu talimata aykırı durumlar tutanakla tespit edilir ve yönetmelikteki yaptırımlar uygulanır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Yüzme Havuzu İşletilmesine Ait Hükümler

Yüzme havuzunun işletilmesi

MADDE 8 − (1) Yüzme havuzunun teknik özellikleri ile yüzme havuzu suyunun, sıhhi kurallara uygun olması esastır. Yüzme havuzunun işletilmesinde aşağıdaki şartlara uyulur:

a) Yüzme havuzu işleticisi, teknik işler ve havuzun uygun şekilde işletilmesinden sorumlu kimya veya sağlık eğitimi almış, en az lise mezunu bir kişi ve sertifikalı bir cankurtaran istihdam etmek zorundadır.

b) Yüzme havuzunda ip, yüzer duba, simit gibi can kurtarmaya mahsus malzemeler ile ilkyardım malzemeleri hazır bulundurulur./MEDYADETAY.COM