SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi Prof. Dr. Fuat Sezgin Salonunda Sakarya'da bulunan yabancılarla Türk vatandaşlarının karşılıklı uyumu için gerçekleştirilen etkinliğe Vali Ahmet Hamdi Nayir ile eşi Münevver Nayir’in yanı sıra; Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu, daire müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Yöresel kıyafetler giydi

Program öncesi gastronomi buluşması çerçevesinde yabancıların mutfağından çıkan ürünlerin ikram edildiği stantları eşi Münevver Nayir ile birlikte gezen Vali Ahmet Hamdi Nayir, ayrıca kültürel tanıtımları dinleyerek yöresel kıyafetler de giydi.

"Sakarya ender şehirlerden birisi"

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Göç İdaresi Müdürü Hülya Korkut, Anadolu coğrafyasının yüzyıllardır göç ordusu ile karşı karşıya kaldığını ve bu göçlerin medeniyetimize bir renk daha kattığını, farklılıkları zenginlik olarak gören Sakarya'nın da her renkten insana gönlünü açan ender şehirlerden birisi olduğunu, Sakarya’mızın gönül coğrafyamızdan birçok milletti bağrına basarak bir nevi göçmen şehri durumunda bulunduğunu, 90’a yakın farklı uyruktan kardeşimizin huzur ve sükûnet içerisinde yaşamakta olduğunu, kendilerine her konuda destek veren Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir'a bu programın gerçekleşmesinde büyük emeği olan öğrencilere ve ev sahipliğinden dolayı SAÜ yetkililerine teşekkür etti.

Kültürlerden örnekler sergilendi

Azerbaycan, Yemen ve Afganistan topluluklarının şiir okuyup yöresel danslarını sergilemesiyle başlayan gösterilerde, Suriyeli öğrenciler kılıç kalkan oyunuyla, Endonezya ve Kafkas kökenliler de dansları ile büyük beğeni topladılar.

Ahıska, Irak ve Mısırlı öğrencilerin şiirlerle, Kırgızistan ve Somalili öğrencilerin de danslarıyla renk kattığı programda; Irak, Mısır, Filistin, Suriye, Yemen, Balkan kökenli öğrenciler şiir ve koro gösterileri, İl Milli Eğitim Müdürlüğünü temsilen yabancı uyruklu öğrenciler de koro halinde sundukları müzik ziyafetiyle kendi kültürlerinden renkli örnekler sundular.