İŞ-KUR İl Müdürü Tekin Kaya’dan yapılan çalışmalar hakkında bilgiler alan Vali İrfan Balkanlıoğlu, Sakarya’nın istihdam açısından Türkiye'nin önemli illerinin başında geldiğini, aynı zamanda sanayi ve tarım anlamında da işveren, işçiler bakımından bir sanayi memleketi olduğunu söyledi.

Balkanlıoğlu, "İlimizde ağır sanayi var, binlerce de işçi çalışıyor ama buna karşılık işçi ile işveren ilişkileri her zaman istenilen seviyede gitmeyebiliyor. Bazen iş yerleri işçi bulamamaktan şikâyetçi oluyor, potansiyel işçiler, işsizler de iş bulamamaktan yakınıyor. Önceden Bölge Çalışma Müdürlükleri vardı, onlar kaldırıldı, hepsi Çalışma ve İŞ-KUR Müdürlüğü şeklinde illerde teşkilatlandırıldı. Yani bunlar pasif olmaktan çıkıp son derece verimli bir kurum haline dönüştürüldü.

İŞ-KUR İl Müdürlükleri ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu da aynı çatı altında, aynı bakanlığa bağlandı. Hatta BAĞ-KUR, Sosyal Sigortalar Kurumu ve Emekli Sandığı diye farklı hizmet erbabına ayrı ayrı hizmetler sunan, farklı genel müdürlüklerin altında örgütlenen kurumlarda da; aynı işi yapmalarına, aynı konuda hizmet vermelerine rağmen birçok emek, zaman, personel kaybı yaşanıyordu. Şimdi çok verimli bir şekilde işler yürütülüyor.

Kişiler niçin işsiz kalır? Niye iş bulamaz? Niye çaresizlik sendromuna girerler? Bunları araştıran kurumumuzda ayrıca İş ve Meslek Danışmanları işsizlere her konuda yardımcı olmaya çalışıyor. Kabiliyetini, imkânlarını, yaşını, durumunu, eğitimini neler yapılabileceklerini teşhis edip gerektiğinde kurslara yönlendirerek, sertifika ve belgesine kadar aldırıp daha kolay iş bulmasını sağlıyorlar. Ayrıca işverenlerle de istişare edip, birebir görüşerek işsizle işvereni buluşturuyorlar.

İnşallah yeni hizmet binasında, hizmet ve kalite çok daha ileri düzeylere taşınacak. Hem çalışanların performansını arttıracak hem de vatandaşlarımızın birebir gelip burada daha rahat faydalanmalarını sağlayacak. Görüldüğü üzere burada şeffaf bir yapılanma var. Girişte numaratör sistemiyle insanlar gelecek, sırasını alacak ve bir şeffaf odada eğitimli İş ve Meslek Danışmanları onlarla birebir görüşecek. Sakarya’mız bu konuda son derece başarılı bir performans sergiliyor. Bugüne kadar İŞ-KUR aracılığıyla 10 binin üzerinde işsize istihdam sağlayan yegâne şehirlerin başındayız. 10 bin az bir rakam değil. Sayın Cumhurbaşkanımızın da 'En az birkaç işçi daha ilave çalıştırın, işsizlik rakamlarını aşağı düşürelim' diye işverenlere çağrısı var. İŞ-KUR'lara da bu anlamda talimat verilmişti, o konuda da Sakarya iller arasında iyi bir yere sahip. Önceden işsizler gelir İŞ-KUR'a yazılır giderdi, Nasreddin Hoca'nın yoğurt mayası fıkrası gibi 'Ya tutarsa' gibi bir şeydi. Şimdi başarı çok yüksek yeter ki bir insan ben işsizim ama ciddi ve samimi olarak iş arıyorum desin, ona iş bulunmaz diye bir şey yok, Sakarya'da muhakkak iş bulunuyor. İş beğenmeme konusu da var, ancak onu da buradaki arkadaşlarımız psikolojik telkinlerle çözebiliyorlar.

İnşallah bir aksilik olmazsa 20 gün sonra Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sakarya’ya teşrif edecek, onun için de binayı hummalı bir çalışmayla açılışa hazır hale getiriyoruz. Sayın Bakanımız ile birlikte Sakarya’ya yakışır güzel bir İŞ-KUR binasını açmanın mutluluk ve hazzını yaşayacağız" dedi.