6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun kapsamındaki uygulamaya dair usul ve esaslar hakkında bilgi veren Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Erhan Çavuş, yapılandırmanın avantajlarını anlatarak “Sakarya’ da 6 bin 809 İşveren, 2 bin 789 BAĞ-KUR  ve 817 GSS  borçlusu fırsatı değerlendirdi. Borcu olan vatandaşların işlemleri son güne bırakmadan bir an önce başvurmaları” gerekmektedir dedi.

25 Kasım 2016 tarihine kadar uzatılan 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanununun geniş kapsamından söz eden İl Müdürü Erhan Çavuş, taksitlendirmeler yerine peşin ödemenin de vatandaşlara büyük kar sağladığını vurguladı.

Erhan Çavuş, “Borçlarını yapılandıran vatandaşlar, teşviklerden yararlanabilme, icra takiplerinin durdurulması, Borcu Yoktur Yazısı alınabilmesi, sağlık hizmetlerinden yararlanabilme avantajlarına sahip olacaktır” diye konuştu.

Çavuş, “Haziran 2016 ve öncesi SGK’ya olan tüm borçlar ve gecikme cezaları yapılandırılıyor. Yapılandırılmış borcun tamamı peşin ödenirse, borca eklenen enflasyon farkının yarısı siliniyor. Gecikme cezaları siliniyor, sadece enflasyon borcun aslına ekleniyor. İdari para cezalarında borç asıllarının %50’si, gecikme cezalarının ise hepsi siliniyor. 2014 sonu itibari ile kapanmış işyerlerine ait 50 TL’yi aşmayan alacaklara bağlı 100 TL’yi aşmayacak cezaların tamamı siliniyor. Daha önce yapılandırılan borçların kalan taksit tutarları yeniden yapılandırılabiliyor. BAĞ-KUR primlerini peşin ödeyenlere %5 indirim sağlanıyor” dedi.

GSS yapılandırmalarında gelir testi için son başvuru tarihinin 02 Ocak 2017 olduğuna dikkat çeken Çavuş, “Haziran 2016 ve önceki dönemlere ait GSS prim borçlarının gecikme cezası, ceza zammı ve vade farkı uygulamaksızın (sadece borcun aslı) peşin veya 12 eşit taksitle ödenebilir. Yapılandırmaya başvuran prim borçluları ilk taksit ödeme tarihinden itibaren sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler. Gelir testi yaptırmamış olanlara müracaat etme ve yeni belirlenecek gelir testi sonucuna göre GSS primi ödeme imkânı tanınıyor. İdari para cezalarında gecikme cezalarının yanında borç asıllarının % 50’si de siliniyor. Yapılandırılmış borçların tamamının peşin ödenmesi halinde, borç aslına eklenen enflasyon farkının yarısı alınmıyor. 2014 yılı sonu tarihi itibari ile kapanmış işyerlerine ait 50 Türk Lirasını aşmayan alacaklar ile tutarına bakılmaksızın bu alacaklara bağlı cezalardan tutarı 100 Türk Lirasını aşmayanlar siliniyor” diye konuştu.
Belediyeler ve belediyelere bağlı kamu tüzel kişiliğine ait kuruluşların borçları yapılandırma ile 144 eşit taksite kadar bölünebileceğini kaydeden Çavuş, “Bu taksitler % 40 oranı dikkate alınmaksızın genel bütçe paylarından kesinti ile tahsil edilecek. (Kesinti tutarı genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamı üzerinden ayrılan payın %50'sini geçmeyecek.)
Taksitler genel bütçe payını aştığı takdirde eksik kalan tutar, takip eden ay sonuna kadar vade farksız ödenebilecek. Bilgi alabilmeleri için borçları olan vatandaşlarımızı ve kurumları il ve İlçe müdürlüklerimize bekliyoruz” dedi.